Αξιωματούχοι υγείας της Νοτίου Αφρικής δήλωσαν την Κυριακή ότι θέτουν προσωρινά σε αναστολή τους εμβολιασμούς της AstraZeneca, ενώ ζήτησαν επιστημονικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο προόδου. Η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους και δεν παρείχε στοιχεία για ηλικιωμένους που είναι πιο πιθανό να πεθάνουν ή να χρειαστούν νοσηλεία. Δεν υπήρχαν στοιχεία για το εάν το εμβόλιο θα αποτρέψει σοβαρές ασθένειες και οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό ήταν ακόμη δυνατό.
Ο καθηγητής Salim Abdool Karim, συμπρόεδρος της Υπουργικής Συμβουλευτικής Επιτροπής της Νότιας Αφρικής για το COVID-19, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος εάν το εμβόλιο της AstraZeneca θα εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
«Δεν θέλουμε να εμβολιάσουμε ανθρώπους με ένα προϊόν που μπορεί να μην αποτρέψει τη νοσηλεία ή να μειώσει τις ασθένειες», δήλωσε ο Abdool Karim σε συνέντευξη Τύπου.
Η παραλλαγή B.1.351 που κυριαρχεί στη Νότια Αφρική, επίσης γνωστή ως 20I / 501Y.V2, κυκλοφορεί επίσης σε τουλάχιστον 40 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλες σημαντικές παραλλαγές περιλαμβάνουν μία που βρέθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, γνωστή ως 20I / 501Y.V1, και μία που βρέθηκε στη Βραζιλία γνωστή ως P.1.
Η Sarah Gilbert, καθηγήτρια εμβολιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εμβολίων ενισχυτικών εμβολίων που θα επιτρέψουν την προστασία έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών.
Θεοδωρίδου: Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας επαναληπτικής δόσης
Για το ενδεχόμενο μίας τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου COVID-19 αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την κουβέντα που έχει ανοίξει για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις.
«Αν δούμε ότι η ανοσία-αντισώματα μειώνονται τότε θα υπάρξει η σκέψη για επαναληπτική δόση. Όλες οι εταιρείες ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα εμβόλιο λόγω των νέων μεταλλάξεων, το οποίο μπορεί να συγχορηγηθεί. Δηλαδή, να γίνουν διδύναμα εμβόλια - το υπάρχον + αυτό για τις μεταλλάξεις- η ένα εξ΄αρχής νέο εμβόλιο, το οποίο όμως υπάρχει τεχνολογία για να γίνει πολύ γρήγορα. Αυτό όμως είναι στη σφαίρα της έρευνας και της προετοιμασίας για πιθανότητα. Δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε τώρα» σημείωσε.
Η κ. Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε το εμβόλιο COVID να ακολουθήσει το μοντέλο εμβολιασμού για τη γρίπη. Δηλαδή να εμβολιαζόμαστε μία φορά το χρόνο κατά της COVID-19