Τους τρόπους με τους οποίους θα στηρίξει ο ιδιωτικός τομέας υγείας τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής στην προσπάθεια διαχείρισης των αυξανόμενων νοσηλειών COVID-19 φέρεται να συζήτησαν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σ. Σταμπυλούς.
Η συνδρομή των ιδιωτικών κλινικών και στην Αττική μοιάζει αναπόφευκτη αφού τα νοσοκομεία της Αττικής γεμίζουν πλήρως με ασθενείς COVID-19, μετατρέποντας διαρκώς κρεββάτια άλλων κλινικών σε απλές κλίνες COVID. Η αύξηση των απλών κλινών θα οδηγήσει με μαθητική ακρίβεια σε πίεση και στις ΜΕΘ COVID στην Αττική, οι οποίες ήδη σήμερα το πρωί έφθαναν το 72% σε πληρότητα, ποσοστό το οποίο φέρεται να έχει αυξηθεί περαιτέρω εντός της ημέρας.
Την ίδια στιγμή, η πίεση αρχίζει να αυξάνεται και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, στρίβοντας περισσότερο τη μέγγενη σε όλο το ΕΣΥ.
Έτσι, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει όλα τα σενάρια, ανάμεσα τους και την περαιτέρω αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, πιθανώς ακολουθώντας και για την Αττική το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη Θεσσαλονίκη.
Εκτός, λοιπόν, από τη μεταφορά ασθενών με άλλες παθήσεις από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, πρακτική που ήδη ακολουθείται, πιθανόν να χρησιμοποιηθούν και τμήματα ή κλινικές για τη νοσηλεία, σε απλά κρεββάτια ασθενών με COVID-19.
Το ενδεχόμενο επίσχεσης ολόκληρων κλινικών, όπως συνέβη με τις δύο δομές στη Θεσσαλονίκη, η μία εκ των οποίων έχει ενταχθεί κανονικά στο σύστημα νοσηλείας ασθενών COVID-19, επίσης είναι στο τραπέζι.
«Η επίταξη, που προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα, είναι από τα τελευταία μας όπλα έναντι της πανδημίας. Υλοποιήσαμε αυτό το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπήρχε ανάγκη για κλίνες COVID», είχε επισημάνει το Νοέμβριο, με αφορμή την επίσχεση των κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας πως οι δυνάμεις του συστήματος υγείας δεν είναι ανεξάντλητες.
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Κοντοζαμάνης, «όλα έγιναν με σχέδιο αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και σε κάθε περίπτωση έγινε για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 167549, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6073 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 53600 (61.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
284 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 202 (71.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.