Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα για τη βαριά νόσηση από COVID-19. Ενδεικτικό είναι ότο 9/10 θανάτους και 8/10 εισαγωγές στις ΜΕΘ αφορούν ασθενείς άνω των 60 ετών. «Ο συνδυασμός ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων ασφαλώς επιβαρύνουν περισσότερο».
Γι΄αυτό σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου η στρατηγική εμβολιασμού της χώρας μας δίνει προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Τα εμβολιασμένα άτομα μέχρι σήμερα
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί στο μεγαλύτερο βαθμό:
- υγειονομικοί
- προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών
- ασθενείς και προσωπικό θεραπευτηρίων των χρονίως πασχόντων, των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάσταστης, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, κέντρα διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδρας
- άτομα που έρχονται σε επαφή με ζώα που μπορεί να έρχονται σε επαφή με μεταλαγμένα στελέχη κορονοϊού
- άτομα λίγα και σημαντικά για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της συνέχειας του κράτους
Η δεύτερη ομάδα επου έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμό τους είναι τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω.
Τα άτομα που θα πάρουν σειρά για εμβολιασμό
Θα ακολουθήσουν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου ανεξαρτήτου ηλικίας. Τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου είναι:
- μεταμόσχευση, συμπαγών οργάβω και αιμοποιητικών κυττάρων,
- νεφρική ανεπάρκεια, (άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση)
- κυστική ίνωση
- καρκίνος υπό αγωγή (άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία,
- άλλα νοσήματα
Ακολουθεί μετά από ένα όχι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα η ομάδα των ατόμων άνω των 70 και στη συνέχεια τα άτομα άνω των 65 ετών. Κάποια από τα άτομα άνω των 60 εμβολιάζονται ήδη με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λίγο πιο μετά θα αρχίζει ο εμβολιασμός ατόμων 18-59 ετών με υποκείμενα προβλήματα αυξημένου κινδύνου. Είναι οι ομάδες με νοσήματα διαφόρων τύπων και διαφόρου βαρύτητος με πάρα πολύ δύσκολη ταξινόμηση. Αυτή η ομάδα θα εμβολιαστεί με το ηλικιακό κριτήριο αλλά προβλέπεται η σχετικά γρήγορα μετάπτωση από την μία ηλικία στην άλλη
- χρόνια καρδιολογικά νοσήματα,
- σακχαρώδης διαβήτης,
- χρόνια νοσήματα αναπευστικόύ
- καρκίνος
- ανοσοκαταστολή
- χρόνια νεφρική νόσος
- χρόνια ηπατική νόσος
- αιμοσφαιρινοπάθειες
- σοβαρή ψυχική νόσος
- νοσογόνος παχυσαρκία
- σοβαρή αναπηρία
- φροντιστές ανοκατσταλμένων ατόμων
Αυτά θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας
Οι διευκρινίσεις Θεμιστοκλέους για την προτεραιοποίηση
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε σε 2 κατηγορίες ατόμων που θα εμβολιαστούν. Η πρώτη αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, που προηγούνται, αμέσως μετά τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών. Είναι κάθετα, δηλαδή αφορούν όλες τις ηλικίες.
Είναι ενδεικτικά, οι μεταμοσχευμένοι, όσοι υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση, άτομα με νεοπλασίες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, Κυστική Ίνωση, σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού, σοβαρή ηπατική νόσο και ανοσοκατεσταλμένοι.
Θα υπάρξει κατηγοριοποίηση και εντός των ομάδων. Κάποια από αυτά έχουν μικρό αριθμό ασθενών, αλλά το σύνολο της ομάδας υπολογίζεται στις 270 χιλιάδες. Ο εμβολιασμός τους αναμένεται να αρχίζει εντός του Μαρτίου, για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Στην ομάδα Β, με τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, περιλαμβάνει τις υπόλοιπες παθήσεις και αφορά άτομα 18-59 ετών.
Ενδεικτικά ανέφερε τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, την νεφρική και ηπατική νόσο, διαφορετικής κατηγορίας από εκείνα της ομάδας Α. Τα άτομα της ομάδας Β θα ακολουθήσουν εμβολιασμό με ηλικιακό κριτήριο, γιατί η ηλικία παραμένει τον ισχυρότερο, προγνωστικό επιβαρυντικό παράγοντα σε σχέση με την COVID. Χρονικά θα εμβολιαστούν μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64.
Τέλος, όσον αφορά τους υπαλλήλους των φαρμακείων, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ήδη έρχονται λίστες και οι άνθρωποι είναι στην προτεραιότητα και θα μπορέσουν να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν