Μεταξύ των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου «Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης […] ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις», είναι και η πρόβλεψη για την αύξηση του ορίου ηλικίας διενέργειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ειδικότερα, για χρονικό διάστημα 2 ετών με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, το ηλικιακό όριο της επιτρεπτής διενέργειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε περίπτωση που το υποβοηθούμενο πρόσωπο είναι γυναίκα, μπορεί να προσαυξηθεί κατά δύο (2) έτη.
Δηλαδή μπορεί μία γυναίκα να χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μέχρι το πεντηκοστό δεύτερο (52ο) έτος της ηλικίας συμπληρωμένο.
Εκκρεμή αιτήματα φυσικών προσώπων που έχουν ήδη συμπληρώσει το όριο φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής εξετάζονται κατά προτεραιότητα από το Εποπτικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργού Υγείας μετά από αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής μπορεί να ρυθμίζεται και κάθε συναφές ζήτημα ή εκκρεμές ενώπιον της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αίτημα, του οποίου η εξέταση δεν έλαβε χώρα λόγω περιορισμών που οφείλονται στην πανδημία του κορονοϊού COVID-19.
Τι είναι η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή;
Ο όρος Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή περιλαμβάνει τις μεθόδους εκείνες που βοηθούν ένα ζευγάρι στην σύλληψη και επίτευξη της εγκυμοσύνης. Τέτοιες μέθοδοι είναι η παρακολούθηση ωορρηξίας και προγραμματισμένη επαφή, η σπερματέγχυση, και τέλος η εξωσωματική γονιμοποίηση. Η παρακολούθηση ωορρηξίας μπορεί να γίνει συνδυαστικά με υπερηχογραφικό έλεγχο και τεστ ωορρηξίας ώστε να προγραμματιστεί η επαφή του ζευγαριού τις ημέρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης. Η σπερματέγχυση είναι η διαδικασία κατά την οποία το σπέρμα μετά από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο μεταφέρεται εντός της μήτρας και αφού προηγουμένως έχει γίνει υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωορρηξίας της γυναίκας. Εξωσωματική Γονιμοποίηση είναι η διαδικασία κατά την οποία η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο επιτυγχάνεται τεχνητά στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, κάποιες μέρες αργότερα ο γιατρός μεταφέρει τα έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί στην μήτρα.
Ποιους αφορά η λύση της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής;
Απευθύνεται στα ζευγάρια τα οποία δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν με φυσική σύλληψη μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί παγκοσμίως, οφείλουμε να συμβουλεύσουμε ένα ζευγάρι (ηλικία γυναίκας κάτω των 35) που προσπαθεί για διάστημα μεγαλύτερο του έτους να προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένο έλεγχο με εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις. Στη συνέχεια το ζευγάρι προχωράει σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έαν η ηλικία της γυναίκας είναι άνω των 35 ετών το διάστημα της προσπάθειας σύλληψης που λαμβάνουμε υπόψη είναι οι 6 μήνες. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν για τα ζευγάρια στα οποία κανένας από τους δύο συντρόφους δεν έχει κάποιο ήδη υπάρχον ιατρικό θέμα που να επηρεάζει άμεσα την αναπαραγωγή. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μέθοδος της σπερματέγχυσης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης αφορούν και σε άτομα τα οποία επιλέγουν το σχήμα της μονογονεϊκής οικογένειας.