Ειδικότερα, σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στα δύο ζητήματα που εξετάζονται από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. «Το πρώτο είναι το άνοιγμα της δυνατότητας των ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία με part time εργασία. Το δεύτερο αφορά να υπάρχουν απογευματινά χειρουργεία με τους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους».
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τα σχέδιά της, θεωρώντας ότι δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
«Ξεκινώντας από το άνοιγμα του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας μέσω των ΣΔΙΤ, την αλλαγή νομικού καθεστώτος των δημόσιων νοσοκομείων (ΝΠΙΔ) για να έχουν την αναγκαία «ευελιξία» για την «αγοραία μετάλλαξη» τους και, φυσικά, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που ισχύουν από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (Ν.1397/1983). Αυτό που ο κ. Πλεύρης αποκάλεσε «σκληροπυρηνικό μοντέλο», δεν είναι άλλο από την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, δηλαδή τη θεμελιώδη καταστατική ρύθμιση χωρίς την οποία ακυρώνεται τελείως αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα τώρα ως δημόσια και δωρεάν περίθαλψη. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει part time γιατρούς του ΕΣΥ στα νοσοκομεία, είσοδο ιδιωτών γιατρών στις δημόσιες δομές και, τελικά, αυξημένη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος περίθαλψης (βλ. ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία). Και όπως πάντα, το πρόσχημα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντί της «οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών», ο κ. Ξανθός προτείνει γενναία επένδυση στις δημόσιες δομές υγείας και σοβαρά κίνητρα στελέχωσης τους με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Προσθέτει ότι η πανδημία μας δίδαξε την ανάγκη ενδυνάμωσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας. «Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάνει η συντηρητική, ιδεοληπτική και διαπλεκόμενη με συμφέροντα κυβέρνηση της ΝΔ» σχολίασε.
Γι αυτό απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην πανυγειονομική απεργία στις 23 Φεβρουαρίου με κεντρικό στόχο τη «σωτηρία» του ΕΣΥ και την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του.