Ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς εκτίθεται σε πολλαπλούς ασθενείς με γρίπη, με εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας, ωστόσο οι επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελούν περισσότερο παράδειγμα προς αποφυγή παρά προς μίμηση σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για τη γρίπη.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, αν και αυξημένα σε σχέση με την περσινή περίοδο, παρά τις προσπάθειες αύξησης της εμβολιαστικής συνείδησης όλων, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Σε σύγκριση, λοιπόν, με την περσινή (2018-2019) περίοδο γρίπης, σημειώνεται σημαντική αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη τόσο στο προσωπικό των νοσοκομείων (στοιχεία σε σύνολο 100 νοσοκομείων - 93 δημόσια, 1 στρατιωτικό & 6 ιδιωτικά νοσοκομεία - που έστειλαν αποτελέσματα μέχρι 31.1.20 (από 27,2% σε 34,3%) όσο και στο προσωπικό των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (από 39,8% σε 50,7%).
Για τον ΕΟΔΥ, όμως, τα μηνύματα είναι θετικά. Η εφετινή περίοδος γρίπης εκτιμάται ότι θα κλείσει με τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιγριπικής προστασίας της τελευταίας δεκαετίας.
«Η εμβολιαστική κάλυψη στο ΕΣΥ έχει ενταθεί, γεγονός που καταδεικνύει, την μεθοδική προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας για την μεγιστοποίηση των εμβολιαστικών ωφελειών, το συστηματικό έργο των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΟΔΥ και την εμπέδωση από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας, της αυτοπροστασίας αλλά και της αίσθησης ευθύνης έναντι των ασθενών. Στη χώρα μας η Επιτροπή Εμβολιασμού Επαγγελματιών Υγείας κατήρτισε ένα πλήρες εγχειρίδιο για τη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο υγειονομικής μονάδας το οποίο διανεμήθηκε σε όλες τις δομές υγείας», καταλήγει.