Με το άρθρο 5 της Τροπολογίας που κατατέθηκε στο πλαίσιο του Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, οι φαρμακοποιοί που θα ενημερώνουν και θα βοηθούν τους πολίτες να επικυρώσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού.
Θυμίζουμε ότι οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν, να επικυρώσουν ή να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά της COVID-19 είτε μέσω της πλατφόρμας είτε απευθυνόμενοι σε Φαρμακεία ή ΚΕΠ.
"Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας ρυθμίζεται ο τρόπος αμοιβής των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενημέρωσης και επιβεβαίωσης της προγραμματισμένης ημερομηνίας εμβολιασμού", αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, η αμοιβή θα είναι περισσότερο συμβολική, θα κυμαίνεται γύρω στο 1 ευρώ και δεν θα καταβάλλεται από τον πολίτη. Αντιθέτως, θα είναι ευθύνη της πολιτείας να αποζημιώνει τους φαρμακοποιούς για την υπηρεσία τους.
Η διαδικασία δεν έχει αποφασιστεί, αν και αυτό που προτάσσεται είναι στο τέλος να προσδιορίζεται ένα συγκεντρωτικό ποσό βάσει του αριθμού των ραντεβού, ενώ εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο συμψηφισμού ίσως από το rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) που καλούνται να καταβάλλουν τα φαρμακεία. Η Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί θα αποσαφηνίζει όλες τις λεπτομέρειες.
Απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις για τα ραντεβού
- Για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί. Αν δεν επιβεβαιωθεί το ραντεβού ή ο πολίτης δεν δεχθεί το ραντεβού δεν χάνει τη σειρά του, αλλά μπορεί να κλείσει άλλο μέσω πλατφόρμας, ΚΕΠ ή φαρμακεία.
- Αν στην πλατφόρμα δεν εμφανίζονται εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάει ο πολίτης, όπως πχ κοντά στην εργασία του, αλλάζοντας τον ΤΚ μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε αυτά της περιοχής που επιθυμεί.
- Το ραντεβού εμβολιασμού μπορεί να αλλάξει έως και 72 ώρες πριν.
- Αν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από ένα μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό. "Δεν είναι για λόγους τιμωρίας, αλλά στόχος είναι να μειωθεί στο ελάχιστο η απώλεια εμβολίων, ειδικά εκείνων που έχουν δύσκολες συνθήκες συντήρησης", ξεκαθάρισε. Στο εξωτερικό έχει υπολογιστεί πως ποσοστό του πληθυσμού έως και 10% δεν προσέρχεται για να εμβολιαστεί. Πάντως, η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης σε χαμηλό αριθμό χαμένων ραντεβού.