Η «εκτόξευση» της δαπάνης κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών στα 310 εκατ. ευρώ, χτύπησε «καμπανάκια» και με την επιτακτική ανάγκη περιορισμού της υπέρβασης της συνολικής φαρμακευτικής (clawback), το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα νομοθέτησε τον περιορισμό της συνταγογράφησης φαρμάκων, εξετάσεων και πράξεων μόνο από γιατρούς δημόσιων δομών.
Εξετάζοντας προσεχτικότερα το θέμα της δαπάνης διαπιστώθηκε πως η αύξηση προέκυψε μετά την απόφαση «ανοίγματος» της συνταγογράφησης για τους ανασφάλιστους και σε ιδιώτες γιατρούς, ενώ πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχε και ένα ποσό περίπου 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχούσε σε ποσά που φέρεται να κατέβαλαν ανασφάλιστοι για τη διαφορά στη συμμετοχή (μεταξύ τιμής αναφοράς, βάσει του φθηνότερου σκευάσματος στην κατηγορία, και της τιμής λιανικής), για να προμηθευτούν φάρμακο υψηλότερης τιμής. Μάλιστα, την εν λόγω κατάσταση φέρεται να επωφελήθηκε και το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων που εξαρθρώθηκε πρόσφατα.
Έτσι το Υπουργείο αποφάσισε να επιστρέψει τις διαδικασίες στην προηγούμενη κατάσταση, νομοθετώντας τον περιορισμό της συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους μόνο στις δημόσιες δομές, εκτιμώντας ότι θα εξοικονομηθούν 150 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διάταξη που νομοθετήθηκε πρόσφατα, η αλλαγή που προβλέπει πως δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έχουν μόνο γιατροί δημόσιων δομών, τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.
Ωστόσο, η αλλαγή συνοδεύτηκε από προβληματισμό και αντιδράσεις, με εκπροσώπους των ιατρών και των ασθενών να εκφράζουν την αντίθεση τους και να προειδοποιούν για επιβάρυνση των δημόσιων δομών και ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των πασχόντων.
Αξιολογώντας τις ενστάσεις και τους προβληματισμός, το Υπουργείο Υγείας φέρεται να ετοιμάζεται να εισάγει εξαιρέσεις στη διαδικασία, διατηρώντας όμως το βασικό κορμό της διάταξης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health, η συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων και πράξεων στους ανασφάλιστους θα γίνεται μόνο από γιατρούς των δημοσίων δομών, ωστόσο αναμένεται να εξαιρεθούν κατηγορίες σκευασμάτων.
Ειδικότερα, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η εξαίρεση της συνταγογράφησης των εμβολίων, τα οποία άλλωστε έχουν αποσπαστεί από τη συνολική φαρμακευτική και την υπέρβαση της, αλλά και άλλων φαρμάκων σοβαρών παθήσεων, όπως τα ογκολογικά. Για συγκεκριμένες λοιπόν κατηγορίες δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς.
Επιπλέον, με στόχο την ομαλότερη μετάβαση στο νέο καθεστώς συνταγογράφησης δεν αποκλείεται να μετατεθεί και η έναρξη ισχύος του.