Η Ένωση Ασθενών, εκπροσωπώντας χιλιάδες ανασφάλιστους ασθενείς, εκφράζει την δικαιολογημένη αγωνία της για τις αρνητικές επιπτώσεις της ρύθμισης και την επίταση των ήδη υψηλών ακάλυπτων αναγκών υγείας στη χώρα και την αυξημένη οικονομική επιβάρυνση χρόνιων ασθενών και μάλιστα σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.
Από την πλευρά του ο κος Α. Ξανθός απάντησε στα έωλα επιχειρήματα της Κυβέρνησης ΝΔ περί προκλητής ζήτησης και αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνοντας ότι το πραγματικό σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι : 1) η αμφισβήτηση της πολιτικής της καθολικής και ισότιμης κάλυψης υγείας και των δήθεν “απλόχερων” κοινωνικών παροχών στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα και 2) η υποχώρηση στις απαιτήσεις της φαρμακοβιομηχανίας για περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και μείωση των επιστροφών (clawback).
Επιπλέον, η διάταξη αυτή για τους ανασφάλιστους πολίτες αναμένεται να εκτινάξει την ήδη υψηλή συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων και γενικότερα την ιδιωτική δαπάνη υγείας, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα σε αρνητική πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Ο κος Α. Ξανθός πρότεινε διαρθρωτικά μέτρα για ορθολογικότερη συνταγογράφηση, χωρίς διάκριση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, Μητρώα Ασθενών) ώστε να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό πρόβλημα ζήτημα της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Δεν νοείται σε περίοδο υγειονομικής κρίσης και φτωχοποίησης του πληθυσμού να εφαρμόζονται κοινωνικά ανάλγητα μέτρα σε ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κατέληξε ο Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.