Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολείπονται στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ παρά τις εκκλήσεις του ΠΟΥ για επείγουσα δράση, ενώ οι περιπτώσεις στην Ε.Ε. ετοιμάζονται να διπλασιαστούν.
Την ίδια ώρα, η έλλειψη κατάλληλων υποδομών στα εθνικά συστήματα Υγείας σε ολόκληρο το μπλοκ παρουσιάζει μία πρόκληση για την κυκλοφορία νέων θεραπειών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2018, 7,8 εκατ. πολίτες της Ε.Ε. ζούσαν με άνοια, εκ των οποίων τα 2/3 ήταν γυναίκες. Η ασθένεια του Αλτσχάιμερ συνιστά το 60-80% των περιπτώσεων άνοιας. Αυτά τα νούμερα αυξάνονται και αναμένονται να διπλασιαστούν μέχρι το 2050.
Τα επερχόμενα φάρμακα
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τον περασμένο Γενάρη το Aduhelm (aducanumab) για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, σημαδεύοντας τα πρώτα στάδια της ασθένειας. Η έγκρισή του πυροδότησε σοβαρές αντιδράσεις στην Αμερική, ακόμα και σε ορισμένους τομείς του FDA. Οι επικριτές του κάνουν λόγο για ένα πολύ ακριβό φάρμακο, που κοστίζει περίπου 48 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, ακόμα και αν αυτό το φάρμακο εγκριθεί στην Ε.Ε., πολλοί υποστηρίζουν ότι τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας δεν είναι έτοιμα να εκμεταλλευτούν αυτήν την προοπτική. Σύμφωνα με έρευνα στην Ευρώπη σε 5 ευρωπαϊκές χώρες (Τσεχία, Φινλανδία, Ιταλίας, Σκωτία, Ολλανδία) υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στη διάγνωση της νόσου. Χρειάστηκε κατά μέσο όρο 2,1 έτη για τη λήψη διάγνωσης (κυμαινόμενη από 1,6 έτη στην Τσεχία και την Ιταλίας μέχρι 2,5 στη Σκωτία).
Σημαντικά εμπόδια αποτελούν:
- έλλειψη γνώσης από τους συγγενείς του ασθενή αλλά και από επαγγελματίες υγείας
- η άρνηση των ασθενών
- προβλήματα στις υποδομές με μακριές λίστες ατόμων που περιμένουν μία διάγνωση
«Με τις νέες θεραπείες να εστιάσουν στα αρχικά στάδια της νόσου, αυτές οι προκλήσεις θα επιδεινωθούν» ανέφερε στο Euractiv ο Jean Georges, εκτελεστικός διευθυντής της Alzheimer Europe. Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν σε καμπάνιες ενημέρωσης, ιατρική εκπαίδευση καθώς και την ανάπτυξη υποδομών για την διασφάλιση έγκαιρης διάγνωσης και λήψης θεραπείας.
Ερωτηθείς από το EURACTIV εάν η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει το Aduhelm (aducanumab), ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε ότι το στέλεχος δεν είναι σε θέση να σχολιάσει μεμονωμένα προϊόντα, ενώ αυτά υπόκεινται σε εκκρεμή αίτηση για άδεια κυκλοφορίας.
Το Αλτσχάιμερ αναπτύσσεται 20 χρόνια πριν από τα συμπτώματα
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συλλόγων (EFPIA) σχολίασε στο Euractiv ότι τα συστήματα υγείας στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι προετοιμασμένα για την εισαγωγή φαρμάκων που τροποποιούν τις ασθένειες.
«Απαιτούνται πολύ περισσότερες επενδύσεις σε διαγνωστικές εγκαταστάσεις και θεραπείες και θα χρειαστεί περισσότερο εκπαιδευμένο προσωπικό για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση της προόδου των ασθενών με άνοια», δήλωσε η EFPIA, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο ατόμων για πρώιμη γνωστική εξασθένηση και άνοια.
Για τη φαρμακευτική βιομηχανία, η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να επενδύσει σημαντικά στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο, η οποία αναφέρει ότι αναπτύσσεται 20 χρόνια πριν από τα συμπτώματα.
«Το κοινό πρέπει να γνωρίζει αυτό το γεγονός για να εντοπίσει τα συμπτώματα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ακόμη και οι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται εκπαίδευση για να εντοπίσουν το Αλτσχάιμερ σε πρώιμα στάδια».
ΠΗΓΗ: Euractiv