Στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για επιλεκτική διακομιδή ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ απάντησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ προκειμένου να γίνει διαχείριση περιστατικών, κάνοντας λόγο για «χυδαία ψεύδη». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο μέσος χρόνος αναμονής εκτός ΜΕΥ είναι από λίγες ώρες έως 2,5 μέρες. «Αυτός είναι ο μέσος όρος. Καλό θα ήταν να μην υπήρχε ούτε ένα λεπτό, αλλά στην κορύφωση της πανδημίας του τελευταίου 4μήνου, ο μέσος όρος αναμονής είναι λίγες ώρες έως 2,5 ημέρες» ήταν το σχόλιο του.
Πώς εξηγούνται οι κενές κλίνες ΜΕΘ ενώ υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτος ΜΕΘ
Ο Υπουργός Υγείας απάντησε και στις πρόσφατες κατηγορίες της ΠΟΕΔΗΝ ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ενώ στό σύστημα εμφανίζονται να υπάρχουν άδειες κλινές ΜΕΘ.
Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή κάποιες φορές λόγω έλλειψης προσωπικού και μεταφοράς δε λειτουργούν κάποιες κλίνες ΜΕΘ, οπότε δεν δηλώνονται και για αυτό το λόγο υπάρχει μια μικρή αυξομείωση ως προς τον αριθμό.
«Το να υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ είναι διασωληνωμένοι εκτός κλινών ΜΕΘ, αυτό εξαρτάται από το σημείο που είναι η κλίνη ΜΕΘ. Όταν δεν είχε πίεση η Κρήτη, προφανώς είχε κενές κλίνες ΜΕΘ, αλλά δεν μπορούσε να μεταφερθεί σε αυτές ένας ασθενής από τη Δράμα, γιατί, ενδεχομένως, αυτή η μεταφορά να ήταν πιο επικίνδυνη για τον ασθενή. Και προφανώς έχει σχέση και με την ροή που αδειάζουν οι κλίνες ΜΕΘ, είτε διότι, δυστυχώς, συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους, είτε διότι αποσωληνώνονται και βγαίνουν από τη ΜΕΘ και του χρόνου που χρειάζεται να εξεταστεί» εξήγησε.
Τα κριτήρια εισαγωγής ενός διασωληνωμένου στη ΜΕΘ
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Υγείας, εξήγησε τα κριτήρια που εξετάζονται για την εισαγωγή ενός διασωληνωμένου ασθενή ασθενή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ αυτά είναι τα εξής πέντε:
- Βαριά πάσχοντες
- ασθενείς που έχουν μικρότερη πιθανότητα αποκατάστασης
- ασθενείς με δυσλειτουργία οργάνων που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης
- ασθενείς με σημαντικά μικρότερη πιθανότητα αποκατάστασης
- ασθενείς οι οποίοι στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, θεωρούνται ότι δεν υπάρχει το προσδόκιμο
«Ούτε ηλικιακά είναι τα κριτήρια, όπως λένε διάφοροι, ούτε γνωριμιών. Είναι καθαρά της πιθανότητας και της δυνατότητας που κρίνεται εκείνη τη στιγμή κάποιος άνθρωπος να έχει την καλύτερη δυνατή αποκατάστασή του. Και αναλόγως της ανάγκης που υπάρχει, με βάση την πλατφόρμα που είναι αμιγώς με ιατρικά κριτήρια, γίνεται η επιλογή» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι ορισμένοι ασθενείς δε μπορούν να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων, γιατί ο γιατρός τους κρίνει ότι η μεταφορά τους μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία τους.
Η διαδικασία μεταφοράς ενός διασωληνωμένου σε άλλο νοσοκομείο μέσω του ΕΚΑΒ
Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε στη συνέχεια πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ. Μέσω αυτής της πλατφόρμας ειδοποιείται ένα γιατρός ότι έχει αδειάσει κάποια ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο, προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά ενός διασωληνωμένου ασθενή που βρίσκεται εκτός ΜΕΘ. Η διαδικασίας έχει ως εξής:
Γίνεται ανάρτηση του περιστατικού από τον ιατρό που έχει τον διασωληνωμένο ασθενή εκτός ΜΕΘ επειδή δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Τα αναρτημένα περιστατικά είναι ορατά σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας. Όλες οι ΜΕΘ της χώρας βλέπουν τα περιστατικά τα οποία έχουν αναρτηθεί. Ο ιατρός της Μονάδας που έχει κρεβάτι ΜΕΘ, δηλώνει ετοιμότητα για το περιστατικό. Και πολλές φορές υπάρχει και επικοινωνία εκείνου του γιατρού με τον γιατρό που έχει κάνει την ανάρτηση. Στη συνέχεια, ακολουθεί έγκριση της ετοιμότητας. Οπότε γίνεται κάρτα στο ΕΚΑΒ για να εκτελέσει την διακομιδή.
«Εάν σε αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα έρθει κάποιος και πει ότι γίνεται η πρώτη παραβίαση, δεν κατηγορεί κανέναν πολιτικό προϊστάμενο. Κατηγορεί όλους αυτούς τους ανθρώπους που μετέχουν. Που είναι οι δυο γιατροί Εντατικής και το ΕΚΑΒ. Άρα είναι χυδαίο και προσβλητικό. Και όσοι υπογράφουν ερωτήσεις για VIP κλίνες που κρατούνται κλειστές, θα έρθω εδώ ως Υπουργός να απαντήσω, κύριε Ξανθέ, σε άλλους που έχουν κάνει αυτή την ερώτηση, ότι δεν ανεχόμαστε να προσβάλλεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. Πρόσβαση στην πλατφόρμα έχουν όλοι οι ιατροί. Άρα, όλοι οι ιατροί, οι οποίοι έχουνε κωδικούς, το βλέπουν αυτό που σας λέω» σχολίασε ο Υπουργός.