«Βλέπουμε σιγά -σιγά μια σταθεροποίηση και πιθανόν μια μείωση του αριθμό των κρουσμάτων», ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης, περιγράφοντας την πορεία της πανδημίας.
Ξεκαθάρισε, όμως, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος σημαντικός δείκτης, υπενθυμίζοντας πως παράλληλα έχει αυξηθεί και ο αριθμός τεστ. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας, σε ό,τι αφορά τη μετάδοση στην κοινότητα.
Σε ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα μαζί με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, στο Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, στην Ιατρική Σχολή,στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Παρασκευή, ο κ. Ζαούτης προανήγγειλε πως θα αλλάξει ο τρόπος που θα παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν στην επίπτωση της πανδημίας σε εμβολιασμένους, ώστε να γίνει σαφής η αξία του εμβολίου και ιδιαίτερα η 3η ενισχυτική δόση.
Μεταξύ άλλων θα καταγράφονται και τα ποσοστά νόσησης και θανάτων σε εμβολιασμένους, για να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Ενδεικτικά, βάσει των δεδομένων της 14ης Νοεμβρίου, το 40% των ημερήσιων κρουσμάτων [συνολικά 3.869 κρούσματα] αφορούσαν εμβολιασμένους», ανέφερε ο κ. Παρασκευής, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτός ο δείκτης δεν αντανακλά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου!
«Τα δεδομένα υποδεικνύουν την σημασία της άμεσης ενίσχυσης της ανοσοποίησης με αναμνηστική, 3η δόση, σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους, δηλαδή σε ένα ποσοστό περίπου 70%, αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών. «Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» επισήμανε ο κ. Ζαούτης.
Αναφορά έγινε και στα σχολεία, όπου τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, με μια ελαφρά πτωτική τάση. Εκτιμήθηκε, δε, ότι οι περισσότερες συρροές προέρχονται από επαγγελματικούς χώρους.
Σε ό,τι αφορά την καταγραφή των θανάτων στη χώρα μας, ο κ. Ζαούτης διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βάση τις οποίες κάθε άτομο που νόσησε με COVID καταγράφεται ως θύμα της επιδημίας, ενώ άλλες χώρες της Ε.Ε. θέτουν διαφορετικούς ορισμούς. Για παράδειγμα στη Μ.Βρετανία θάνατος COVID καταγράφεται αν το άτομο καταλήξει εντός 28 ημερών από τη διάγνωση, στην Ισπανία καταγράφονται μόνο όσοι πεθάνουν στο νοσοκομείο, ενώ στη Δανία αποδεκτό για την καταγραφή είναι μόνο το τεστ PCR. Αν για παράδειγμα υπολογίζαμε με βάσει το βρετανικό μοντέλο, ο αριθμός των θανάτων θα ήταν μειωμένος κατά 20%. Μάλιστα, ο κ. Ζαούτης αναμένεται να θέσει αίτημα στον ECDC ώστε να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση στους υπολογισμούς.