«Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και όχι εμείς», σημειώνουν και διεκδικούν «επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Ειδικότερα τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί κάνουν λόγο για «τεχνητά» χρέη που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021 και ζητούν «κούρεμα» αυτών, περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).
«Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητάμε να εκτελούμε τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ (plafond)», αναφέρουν. Επίσης, τονίζουν ότι "η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ' ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων".
Το Συντονιστικό Όργανο των φορέων ΠΦΥ έχουν συγκαλέσει σύσκεψη της Ολομέλειας των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, την Τετάρτη 11 Μαΐου, όπου και θα ζητηθεί η αιγίδα και η πλήρης κάλυψη των κινητοποιήσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους για τις κινητοποιήσεις.