«Κατά την πρώτη μέρα συζήτησης από την κατάθεση του Ν/Σ για τον προσωπικό ιατρό και τα δημοσιεύματα , τα σποτάκια και οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν. Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας κρίνει ότι στην παρούσα φάση χρειάζεται αναμονή ώστε να διευκρινιστούν τα ακόλουθα θολά σημεία» αναφέρει στην ανακοίνωσή τους οι παθολόγοι αναφέροντας τα εξής:
- Το δικαίωμα των ασθενών για ελεύθερη επιλογή ιατρού ακόμη και μη συμβεβλημένου, εφόσον επιβαρύνεται ο ίδιος την αποζημίωση του.
- Η άρση της εξομοίωσης του Παθολόγου με τον Γενικό Ιατρό. Η ειδικότητα του Γ.Ι. δημιουργήθηκε για την κάλυψη θέσεων σε περιφερειακά ΚΥ και υπηρεσίες υπαίθρου, εξού και το ταχύρρυθμο και
- χωρίς εμβάθυνση της εκπαίδευσης τους. Όσο σημαντική είναι η υγεία των παιδιών, όπου στο Ν/Σ αποκλείονται οι Γ.Ι., είναι και των ενηλίκων. «Πρότασή μας είναι να καλύπτονται θέσεις Προσωπικού Ιατρού από Παθολόγους και όπου αυτοί δεν επαρκούν από ΓΙ» αναφέρουν.
-
Η αμοιβή 80 ευρώ ετησίως ανά ασθενή και μικρότερος αριθμός ασθενών (1500) ανά ιατρό για διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ως προς τον χρόνο εξυπηρέτησης, τη
γραμματειακή υποστήριξη κλπ. -
Η διασφάλιση της αντικειμενικότητας της αξιολόγησης και του real time ελέγχου. Η απόσυρση του άρθρου 47 και εξειδίκευση του μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και όχι
για κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών του δημοσίου.
«Κατά τα άλλα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, το οποίο αρχίζει με την κατάθεση του Ν/Σ, αλλά θα χρειαστεί πολύ χρόνο και βελτιώσεις μέχρι να λάβει την τελική του μορφή ,έργο το οποίο είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε ως παθολόγοι» καταλήγουν.
Από την πλευρά τους η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζει ότι συμφωνεί στις εξής τροποποιήσεις μετά από διαδικτυακή συνάντηση των συντονιστών της ομάδας, του εκπροσώπου του ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠνΕλ) και Πνευμονολόγων που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές Υγείας αντιπροσωπευτικά από διάφορα μέρη της Ελλάδας.
«Με γνώμονα την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ασθενείς» όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους προτείνονται οι παρακάτω τροποποιήσεις:
- Πνευμονολόγοι στην κατά προτεραιότητα σύσταση ιατρών του ΚΥ (δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).
- Παραπομπή από τον προσωπικό ιατρό σε οποιονδήποτε ειδικό ιατρό ασχέτως εάν υπηρετεί σε μονάδα υγείας, αν είναι συμβεβλημένος ή αν είναι απλά πιστοποιημένος με τον ΕΟΠΥΥ.
- Όλοι οι ιατροί (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι κα) μπορούν να έχουν πρόσβαση και διαχείριση στον φάκελο υγείας του ασθενούς για νοσήματα της ειδικότητας τους. Παρόλα αυτά θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον διευκρινίσεις ως προς την κατά περίπτωση διαχείριση και πρόσβαση του φακέλου υγείας των ασθενών με συννοσυροτήτες, ικανές να επηρεάσουν την πορεία και έκβαση της αναπνευστικής νόσου.
- Καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ή τον θεράποντα ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας.
- Δυνατότητα παραπομπής έχει και κάθε ιατρός που εξετάζει ασθενή για πάθηση της ειδικότητας του. Ο προσωπικός ιατρός καθοδηγεί τον πολίτη και λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και υπηρεσίες υγείας. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ή τον θεράποντα ιατρό δεν ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Κάθε παραπομπή καταγράφεται στον φάκελο του ασθενούς.
- Οι πιστοποιημένοι για συνταγογράφηση ιατροί δεν υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες στις δημόσιες μονάδες υγείας.
- Άρθρο 35: Επιτήρηση και έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: Ο Υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων είναι Ιατρός Παθολόγος ή Πνευμονολόγος, ή Βιοπαθολόγος/Μικροβιολόγος ή Παιδίατρος ή Γενικός Ιατρός ή Ιατρός Δημόσιας Υγείας ή Οδοντίατρος.
Τις προαναφερόμενες θέσεις, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠνΕΛ) κοινοποίησαν με επιστολή τους στο Υπουργείο Υγείας, δεδομένης της σημαντικής θέσης που κατέχουν τα πνευμονολογικά νοσήματα στην ΠΦΥ (πχ άσθμα, ΧΑΠ, λοιμώξεις, φυματίωση, καρκίνος, κάπνισμα, διαταραχές του ύπνου).