Τις χώρες που έχουν ήδη αποφασίσει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στα άτομα κάτω των 65 ετών αναμένεται πως θα ακολουθήσει και η χώρα μας. Σήμερα νωρίς το πρωί συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με κυρίαρχο το θέμα αυτό.
Αντίστοιχη απόφαση έχουν λάβει ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σουηδία.
Μια τέτοια απόφαση σημαίνει στην πράξη πως το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χορηγηθεί σε άτομα μικρότερων σε ηλικία των 65, όπου φαίνεται να είναι και πολύ πιο αποτελεσματικό, ενώ όσοι άνω των 65 εμβολιαστούν μετά την άφιξη των δόσεων της AstraZeneca στη χώρα, θα λάβουν ένα από τα εμβόλια των άλλων εταιρειών.
Θυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα οι πολίτες δεν μπορούν να επιλέξουν το εμβόλιο που θα λάβουν, αφού τα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας που επιτυγχάνει το σύνολο των εμβολίων, ο στόχος της προστασίας επιτυγχάνεται.
Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους από την AstraZeneca περιμέναμε τον Φεβρουάριο 410.000 και 330.000 τον Μάρτιο. Σε νεότερη επικοινωνία με την εταιρεία έγινε γνωστό ότι αυξάνονται οι παραδόσεις του Μαρτίου κατά 212.000 και έτσι θα παραλάβουμε συνολικά 540.000 τον Μάρτιο.
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 29/1 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο για τις ηλικίες από 18 ετών και άνω.
Οι επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση αυτού του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπως εξήγησε τη Δευτέρα από το Υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μ. Θεοδωρίδου, «είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα».
«Αυτό το μικρό δείγμα των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική να γίνει, μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα, μεγάλο- της τάξεως των 7.500 ατόμων- από αποτελέσματα μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης, θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία», συμπλήρωσε.
Το εμβόλιο παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα, η οποία χρησιμοποιεί ένα μη πολλαπλασιαζόμενο, αθώο ιό για να μεταφέρει, ως «ταχυδρόμος» τη γενετική πληροφορία στο ανθρώπινο κύτταρο και να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη της επιφανειακής πρωτεΐνης του κορονοϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοανταπόκριση και στην παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό.
«Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει περίπτωση να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται, ούτε ο ιός, που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας, να μεταδίδεται στο περιβάλλον», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%.
«Είναι ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας», εξήγησε η επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών.
Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Σήμερα στις 10.00 συνεδριάζει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Χθες το βράδυ, η υποεπιτροπή των Επιδημιολόγων αποφάσισε να «κοκκινίσει» τη Θεσσαλονίκη, όπου τα κρούσματα έχουν αρχίσει να καταγράφουν αύξηση, ενώ προβληματίζει και η αύξηση των νέων διαγνώσεων στη γειτονική Χαλκιδική.
Ωστόσο, στη συζήτηση φαίνεται να κυριάρχησε η τραγική επιδημιολογική εικόνα της Αχαΐας, όπου η διασπορά του κορονοϊού είναι εκτεταμένη.
Μάλιστα, αν και μέχρι πρότινος στο «κόκκινο» ήταν μόνο η Πάτρα, αποφασίστηκε να μπει στην ανώτατη βαθμίδα συναγερμό το σύνολο της περιφέρειας, η οποία μάλιστα φέρεται να βρίσκεται πλέον στο «βαθύ κόκκινο». Εντάσσεται μάλιστα στη νέα κατηγορία ενεργών κρουσμάτων, που ενέταξε στο σχετικό χάρτη μόλις πρόσφατα ο ECDC, ξεπερνώντας τα 500 ενεργά κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Η ολομέλεια της Επιτροπής, λοιπόν, αναμένεται να αποφασίσει τη λήψη έξτρα μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας.