Η έκθεση με τίτλο «Παγκόσμιες δαπάνες για την υγεία Ανάδυση από την πανδημία» δημοσιεύθηκε παράλληλα με την εκστρατεία για την Ημέρα Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας (UHC) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου. Η φετινή εκστρατεία επικεντρώνεται στη βελτίωση της οικονομικής προστασίας των ανθρώπων παντού όσον αφορά στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.
Οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της καθολικής κάλυψης υγείας. Η απομάκρυνσή τους μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες σε ένα πλαίσιο εντός του οποίου περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία στο να ανταπεξέλθουν στις απαιτούμενες δαπάνες υγείας.
«Ενώ η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας έχει βελτιωθεί παγκοσμίως, η χρήση αυτών των υπηρεσιών οδηγεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σε οικονομικές δυσκολίες ή στη φτώχεια. Η Ημέρα Καθολικής Κάλυψης Υγείας είναι μια υπενθύμιση ότι υγεία για όλους σημαίνει ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, χωρίς οικονομικές δυσκολίες», δήλωσε Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Ποιος πληρώνει για την υγειονομική περίθαλψη;
Η προστασία των ανθρώπων από τις οικονομικές δυσκολίες που οφείλονται στις δαπάνες υγείας είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας για τον παγκόσμιο πληθυσμί. Ωστόσο, η έκθεση του ΠΟΥ δείχνει ότι οι προσωπικές δαπάνες παρέμειναν η κύρια πηγή χρηματοδότησης της υγείας σε 30 χώρες χαμηλού και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος. Σε 20 από αυτές τις χώρες, πάνω από το ήμισυ των συνολικών δαπανών υγείας σε κάθε χώρα πληρώθηκε από τους ασθενείς από την τσέπη τους, γεγονός που συμβάλλει στον κύκλο της φτώχειας και της ευαλωτότητας.
Οι προκλήσεις που θέτει η έλλειψη οικονομικής προστασίας για την υγεία δεν περιορίζονται μόνο στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα. Ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι προσωπικές πληρωμές οδηγούν εύλογα σε οικονομικές δυσκολίες και ανεκπλήρωτες ανάγκες, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων νοικοκυριών. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για δαπάνες υγείας δείχνουν ότι σε πάνω από το ένα τρίτο των χωρών υψηλού εισοδήματος, άνω του 20% των συνολικών δαπανών υγείας καταβάλλονται εκτός κρατικών προϋπολογισμών.
Με την ευκαιρία της Ημέρας Παγκόσμιας Κάλυψης Υγείας, ο ΠΟΥ καλεί τους ηγέτες να καταστήσουν την UHC εθνική προτεραιότητα και να εξαλείψουν τη φτωχοποίηση λόγω δαπανών που σχετίζονται με την υγεία έως το 2030. Οι αποτελεσματικές στρατηγικές για την ενίσχυση της οικονομικής προστασίας περιλαμβάνουν την ελαχιστοποίηση ή την κατάργηση των τελών χρήσης για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα ή χρόνιες παθήσεις, την υιοθέτηση νομοθεσίας για την προστασία των ατόμων από τις δαπάνες υγείας που οδηγούν σε φτωχοποίηση και τη δημιουργία μηχανισμών χρηματοδότησης της υγείας μέσω δημόσιας χρηματοδότησης για την κάλυψη ολόκληρου του πληθυσμού.
Η δημόσια χρηματοδότηση πρέπει να προϋπολογίζει μια οικονομικά προσιτή δέσμη βασικών υπηρεσιών υγείας -από την προαγωγή της υγείας έως την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την ανακουφιστική φροντίδα- χρησιμοποιώντας μια ολιστική προσέγγιση πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Διδάγματα από την πανδημία
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020-2022, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία -κυρίως μέσω των κρατικών προϋπολογισμών υγείας- έδωσαν τη δυνατότητα στα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν γρήγορα στην έκτακτη ανάγκη. Αυτό αντικατοπτρίζει το πλεονέκτημα των κρατικών προϋπολογισμών στη χρηματοδότηση των λειτουργιών της δημόσιας υγείας, ιδίως των παρεμβάσεων δημόσιας υγείας με βάση τον πληθυσμό, έναντι άλλων συστημάτων χρηματοδότησης της υγείας, σε περιόδους επειγουσών καταστάσεων υγείας. Η κυβερνητική χρηματοδότηση εξασφάλισε την προστασία περισσότερων ανθρώπων και τη διάσωση περισσότερων ζωών.
Βγαίνοντας από την πανδημία, οι χώρες βρίσκονται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι κυβερνήσεις έρχονται αντιμέτωπες με τη λήψη δύσκολων αποφάσεων καθώς εργάζονται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας έναντι μελλοντικών απειλών για την υγεία, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν τις παγιωμένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης του πληθυσμού τους σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον.
Το κλειδί για τις μελλοντικές επενδύσεις
Το κλειδί για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις στην υγεία είναι τα έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το επίπεδο και το πρότυπο των δαπανών υγείας. Εδώ και 25 χρόνια το πρόγραμμα παρακολούθησης των δαπανών υγείας του ΠΟΥ ασκεί σημαντική επιρροή στον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται και αναφέρονται κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες υγείας σε επίπεδο χωρών και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μεταξύ των πλέον αξιοσημείωτων επιτευγμάτων του είναι η δημιουργία της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων για τις Δαπάνες Υγείας -της πλουσιότερης πηγής δεδομένων για τις δαπάνες υγείας στον κόσμο που καλύπτει περισσότερες από 190 χώρες από το 2000- και η Παγκόσμια Έκθεση για τις Δαπάνες Υγείας, η οποία δημοσιεύεται ετησίως από το 2017. Αυτά τα παγκόσμια δημόσια αγαθά προωθούν την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία παγκοσμίως.
Αναπροσανατολισμός των συστημάτων υγείας
Η φετινή Ημέρα Καθολικής Κάλυψης Υγείας παρέχει επίσης μια πλατφόρμα προκειμένου να γίνει μια συζήτηση ορόσημο στις προσπάθειες του ΠΟΥ να προωθήσει την υποστήριξη και τη συνεργασία με τις χώρες στον αναπροσανατολισμό των συστημάτων υγείας τους για την προώθηση της UHC και την επίτευξη της ασφάλειας της υγείας σε χώρες, περιφέρειες και σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου, εθνικοί εκπρόσωποι υγείας, επικεφαλής των γραφείων χωρών του ΠΟΥ και σύμβουλοι πολιτικής υγείας από περισσότερες από 125 χώρες συναντήθηκαν στη Λυών της Γαλλίας κάνοντας τον απολογισμό της προόδου και των προκλήσεων, συμφωνόντας σε τομείς προτεραιότητας και μεθόδους εργασίας και καθορίζοντας την ατζέντα για την επόμενη φάση της εταιρικής σχέσης UHC από το 2025-2027.
Η Σύμπραξη για την Καθολικής Κάλυψης Υγείας είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία του ΠΟΥ για τη διεθνή συνεργασία για την UHC, η οποία φέρνει σε επαφή τον ΠΟΥ και τους εταίρους για την υποστήριξη συγκεκριμένων δράσεων για την επίτευξη της UHC. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Βέλγιο, τον Καναδά, το γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, τη Γερμανία, την Irish Aid, την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και το Ηνωμένο Βασίλειο.