Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM), διοργάνωσε με επιτυχία την 1η συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών του Έργου για την Ενδυνάμωση του Εθνικού Πλαισίου για την Εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΑΤΥ) 2021/2282.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2024, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα και σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος ΑΤΥ και την εναρμόνισή του με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό ΑΤΥ (2021/2282).
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης της παρούσας κατάστασης της ΑΤΥ στη χώρα μας, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 συμμετέχοντες, εκπροσώπους της κυβέρνησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της φαρμακευτικής και ιατροτεχνολογικής βιομηχανίας, οργανισμούς υπεράσπισης ασθενών και διεθνείς οργανισμούς. Οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την έναρξη του έργου, καθώς και στις προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται. Αναλύθηκαν τα κύρια στοιχεία που απαιτούν βελτίωση, όπως η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της ΑΤΥ ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, διαγνωστικές εξετάσεις και άλλες τεχνολογίες υγείας, με στόχο την πληρέστερη αξιολόγηση και ενσωμάτωση στην εθνική στρατηγική.
Η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος ΑΤΥ
Ένα από τα βασικά θέματα που αναδείχθηκαν ήταν η ανάγκη ενίσχυσης της διοικητικής και επιστημονικής υποστήριξης του συστήματος ΑΤΥ. Επισημάνθηκε ότι το τρέχον πλαίσιο στερείται επαρκούς δυναμικού, καθώς η επιτροπή ΑΤΥ λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό μελών και υποστηρικτικό προσωπικό, ενώ απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων. Ειδική έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για καθοδήγηση σχετικά με τις μεθοδολογίες που εφαρμόζονται στις διαδικασίες αξιολόγησης, με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν παραδείγματα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Ολλανδία, ως προς τη λειτουργία των αντίστοιχων συστημάτων ΑΤΥ, καθως επίσης οι απώτεροι στόχοι του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού και τα βασικά στάδια των διαδικασιών της Κοινής Κλινικής Αξιολόγησης και των Κοινών Επιστημονικών Διαβουλεύσεων. Το έργο ενσωματώνει μία σειρά βημάτων που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών, τη δοκιμαστική εφαρμογή (pilot testing) των νέων διαδικασιών, καθώς και την ενδυνάμωση των ενδιαφερόμενων μερών μέσω εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Στην εκδήλωση μίλησαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Υγείας, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχία του έργου. Ο Δρ. Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας και συντονιστής του έργου, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Καμία μεταρρύθμιση, όσο καλά σχεδιασμένη και αν είναι, δεν μπορεί να πετύχει χωρίς συνεργασία. Το σημερινό έργο είναι ένα παράδειγμα της δύναμης της συλλογικής προσπάθειας, φέρνοντας πραγματική αλλαγή στο σύστημα υγείας της Ελλάδας».
Παράλληλα, εξήρε τη συνεισφορά του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιτυχία του εγχειρήματος, τονίζοντας ότι η σημερινή εκδήλωση αντανακλά την ισχυρή δέσμευση όλων για την επίτευξη ουσιαστικών αλλαγών στον τομέα της υγείας.
Στη συνέχεια, ο Δρ. João Breda, Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, επεσήμανε ότι «Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να αναπτυχθούν συστήματα υγείας που θα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες όλων των ανθρώπων, αφήνοντας κανέναν πίσω» ενώ η κυρία Raluca Painter, Επικεφαλής της Μονάδας Β4 «Αγορά εργασίας, εκπαίδευση, υγεία και κοινωνικές υπηρεσίες», Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REFORM) τόνισε «την σπουδαιότητα του έργου για την διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες, οικονομικά αποδοτικές και προσιτές τεχνολογίες υγείας».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν τη σημασία της διαρκούς συμμετοχής και της πολυδιάστατης συνεργασίας. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο του 2025 και θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των προτεινόμενων μεθόδων και στην προετοιμασία για την πιλοτική εφαρμογή του νέου πλαισίου ΑΤΥ. Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν αποστέλλοντας γραπτώς τις προτάσεις τους μέσω των ενώσεων στις οποίες ανήκουν. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στην προσπάθεια αναβάθμισης του συστήματος υγείας της χώρας, με στόχο τη δίκαιη πρόσβαση όλων των πολιτών σε καινοτόμες και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας, καθώς και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.