Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Πληροφορικής της Υγείας (ΠΕΕΠΛΥ) με επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία (Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας) εκφράζει την ανησυχία της για τον αποκλεισμό μια τόσο σημαντικής ομάδας επιστημόνων του συστήματος υγείας όπως είναι οι Πληροφορικοί, από τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σύμφωνα με την τελευταία ΚΥΑ των προαναφερθέντων υπουργείων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ΠΕΕΠΛΥ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην επιστημονική ανάπτυξη της Πληροφορικής της Υγείας και των εφαρμογών της, στην προώθηση του τομέα της έρευνας, μελέτης και βελτιστοποίησης των εφαρμογών στον τομέα της πληροφορικής της Υγείας.
Ιδρύθηκε το 2019 και προωθεί την επιστημονική συνεργασία, παρέχει εκπαιδευτικές ευκαιρίες για πληροφορικούς που εργάζονται στην Υγεία και υποστηρίζει πολιτικές που βελτιώνουν τη δημόσια υγεία με αξιοποίηση της πληροφορικής.
Παράλληλα προασπίζεται και προάγει τα συμφέροντα των μελών της ενώ διαφυλάττει το επιστημονικό τους κύρος.
Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, από την ίδρυσή της και μετά, έχει προβεί σε αποστολή ενημερωτικών επιστολών και υπομνημάτων προς το Υπουργείο Υγείας και προς τη διυπουργική επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για την σύνταξη των κανόνων ένταξης στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας των πληροφορικών στην υγεία.
Η ΠΕΕΠΛΥ θεωρεί ότι η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας είναι προπάντων θέμα ισονομίας, καθώς η εργασία των πληροφορικών σε έναν οργανισμό υγείας δεν περιορίζεται σε ένα data center ή σε ένα γραφείο αλλά εξαπλώνεται στους περισσότερους χώρους των νοσοκομείων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μολυσματικοί, όπως οι χώροι των Επειγόντων Περιστατικών, των Κλινικών, των Βιοχημικών και Αιματολογικών Εργαστηρίων κλπ.
Και μάλιστα θέμα ισονομίας όχι σε σχέση με το νοσηλευτικό, το ιατρικό ή παραϊατρικό προσωπικό αλλά σε σχέση με το τεχνικό προσωπικό και το προσωπικό βιοϊτρικής τεχνολογίας, οι ειδικότητες των οποίων συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους του επιδόματος.
Είναι προφανές, αυταπόδεικτο και δίκαιο η χορήγηση του εν λόγω επιδόματος να αφορά πρωτίστως το υγειονομικό προσωπικό, ως ελάχιστο αντιστάθμισμα της επικινδυνότητας της εργασίας τους, όμως μέρος αυτής της επικινδυνότητας αφορά ευθέως και άλλους κλάδους, μεταξύ των οποίων είναι και αυτός των πληροφορικών της υγείας.
Η ΠΕΕΠΛΥ θεωρεί ότι άδικα δεν συμπεριελήφθη ο κλάδος των πληροφορικών στη χορήγηση του επιδόματος αυτού και με την επιστολή της προς τα συναρμόδια Υπουργεία ζητά τη «θεραπεία» της απόφασης, εντάσσοντάς τους στην ίδια κατηγορία με το τεχνικό προσωπικό.
Αφού ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 ήταν υποχρεωτικός για όλο ανεξαιρέτως το προσωπικό των νοσοκομείων (κατ’ απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό) λόγω έκθεσης σε μολυσματικά περιβάλλοντα και αφού η χρήση μάσκας στα Νοσοκομεία συνεχίζει ακόμα να είναι υποχρεωτική (ενώ σε όλους τους υπόλοιπους χώρους πλέον είναι προαιρετική), η ΠΕΕΠΛΥ θεωρεί ότι τα 250 περίπου μέλη της που θεωρήθηκαν προ διετίας υγειονομικό προσωπικό, δεν μπορεί να έπαψαν ξαφνικά να είναι υγειονομικοί και γι’ αυτό θα πρέπει να μην εξαιρεθούν από τη χορήγηση του επιδόματος».