Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδριών & Εκδηλώσεων – HAPCO & DES, έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ανατιμήσεις στα προσφερόμενα κόστη διαμονής, ειδικά για το έτος 2023, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, μεταξύ άλλων. Το κόστος διαμονής δωματίων μονόκλινης χρήσης, ιδιαιτέρα από ξενοδοχεία της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, ξεπερνά κατά πολύ το επιτρεπτό όριο που έχει θεσμοθετηθεί από ΕΟΦ και ΣΦΕΕ, σύμφωνα με το φορέα.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν, η αυξανόμενη τουριστική κίνηση στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις τα τελευταία έτη μειώνει τη δυνατότητα για κράτηση δωματίων με ημερήσιο κόστος έως 150€. Ξενοδοχεία, που διαθέτουν και συνεδριακές αίθουσες, που χρησιμοποιούνται πολλές φορές ελλείψει αμιγώς συνεδριακών κέντρων, δεν ανταποκρίνονται βάσει του παραπάνω δεδομένου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται, όπως αναφέρουν, προβλήματα απόρριψης των αιτημάτων για την διεξαγωγή πανελληνίων συνεδρίων στους χώρους τους, ή ακόμα και μόνο για την κάλυψη διαμονών, στην περίπτωση που έχει βρεθεί κάποιος συνεδριακός χώρος.
Η γενική αύξηση της ζήτησης από επιστημονικούς και τουριστικούς φορείς του εξωτερικού στα ξενοδοχεία της Ελλάδας έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της διαθεσιμότητας συνεδριακών χώρων και δωματίων για εκδηλώσεις από ελληνικές επιστημονικές εταιρείες, κατά την HAPCO.
Τι προτείνουν οι διοργανωτές
Για το Σύνδεσμο είναι απαραίτητη η αύξηση του ορίου τιμής δωματίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τα 150 ευρώ στα 200 ευρώ, ή εφαρμογή διαβάθμισης τιμών ανάλογα με την κατηγορία και άλλα κριτήρια του κάθε ξενοδοχείου, αλλά και σε σύγκριση με τα διεθνή πρότυπα.
Αντίστοιχα, αν προκύπτει ανάγκη μείωσης προϋπολογισμού από τους ρυθμιστικούς φορείς, ζητούν να είναι ανάλογη του μεγέθους και των προδιαγραφών κάθε συνεδρίου όταν απαιτείται αυτό κατά την φάση αξιολόγησης. Όπως υποστηρίζουν, κάθε συνέδριο έχει διαφορετικές απαιτήσεις και προδιαγραφές, ενώ ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι και τελικός στη φάση της κατάθεσης στον φορέα και ειδικότερα για τα πανελλήνια συνέδρια.
Οι διοργανωτές διεκδικούν επίσης αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου μέγιστης χορηγίας και του κόστους εγγραφής συμμετεχόντων από φαρμακευτικές εταιρείες στα πανελλήνια συνέδρια, που τώρα έχει προσαρμοστεί στις 20.000 ευρώ με προτεινόμενο ποσό αυτό των 30.000 ευρώ το οποίο ίσχυε παλαιότερα και εγγραφής από 200 ευρώ σε τουλάχιστον 250-300 ευρώ αντίστοιχα.
«Η αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της ενεργειακής και όχι μόνο κρίσης που βιώνουμε, η οποία πυροδοτεί την αύξηση των υπηρεσιών όλων των προμηθευτών που εμπλέκονται στην διοργάνωση ενός συνεδρίου, καθιστά αναγκαία τη αύξηση της χρηματοδότησής του ώστε να μπορεί να καταστεί βιώσιμο», αναφέρουν.
Τέλος ζητείται να επιτραπεί η διεξαγωγή συνεδρίων σε όλη τη χώρα, ηπειρωτική και νησιωτική, όπου πληρούνται οι αιτούμενες συνεδριακές υποδομές ανεξαρτήτως κατηγορίας, εφόσον διατηρηθούν τα όρια διαμονής και η εποχικότητα. Επίσης, ζητούν να επιτραπεί η διεξαγωγή συνεδρίων και σε 5 αστέρων ξενοδοχεία, ανά την επικράτεια.