Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη δημόσια υγεία, το οποίο συγκέντρωσε 1010 σχόλια στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. Σχόλια που περιελάμβαναν κριτική και ενστάσεις, υπογράμμιζαν παραλείψεις και διαφωνίες. Μεταξύ αυτών και αναρτήσεις συλλόγων ασθενών που έκαναν λόγο για επιλεκτική εκπροσώπηση των ασθενών και αδιαφανείς διαδικασίες.
Ανάμεσα στους πρώτους συλλόγους που διατύπωσαν ενστάσεις στο Opengov ήταν και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Το νομοσχέδιο κατατέθηκε, αλλά όπως καταγγέλλουν και στο News4Health εκπρόσωποι ασθενών καμία αλλαγή δεν υπήρξε.
Για αυτό και η ΕΣΑμεΑ απέστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη οργισμένη επιστολή για το θέμα της εξαίρεσης ομάδων ασθενών από την εκπροσώπηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας.
«Το υπουργείο Υγείας εκτίθεται και εκθέτει την κυβέρνηση, διότι μόνο σε ότι αφορά το χώρο των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, ο προβλεπόμενος ορισμός /συμμετοχή / εκπροσώπηση, δεν πληροί την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας, υποδαυλίζει το κύρος της ΕΕΔΥ και θέτει την αξιοπιστία, το κύρος και τα αποτελέσματα του έργου της ΕΕΔΥ υπό αμφισβήτηση, πριν καν αυτή λειτουργήσει, αναφέρουν.
Μάλιστα, όπως τονίζει η ΕΣΑμεΑ, το υπουργείο Υγείας, εκτίθεται διπλά διότι, όπως υποστηρίζει, «μόνο η Συνομοσπονδία πληροί τους όρους, τις προδιαγραφές, τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα αυτής της θεμελιώδους αρχής της αντιπροσωπευτικότητας των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ούτε όμως και σύγκρισης με πρωτοβάθμιους ή δευτεροβάθμιους φορείς εκπροσώπησης».
Μάλιστα, η ΕΣΑμεΑ δεν διστάζει να κάνει λόγο για «εμφανώς προσβλητική και απαξιωτική πρακτική του υπουργείου Υγείας», η οποία «όχι μόνο δεν συνάδει με τις επιταγές της Σύμβασης, αλλά παραβιάζει και την αρχή της αντιπροσωπευτικότητας σε θεσμούς που έχουν να κάνουν και αφορούν άμεσα τη ζωή και την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα».
«Επειδή το υπουργείο Υγείας αδιαφορεί και κωφεύει επί των αδιαμφισβήτητων αιτιάσεων και αδιάσειστων επιχειρημάτων της ΕΣΑμεΑ, η ΕΣΑμεΑ απευθύνεται στον πρωθυπουργό και ζητά την προσωπική του παρέμβαση προς επίρρωση όσων επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, προς επίρρωση της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας, αλλά και για την αποκατάσταση του δικαίου, με τον ορισμό της Ε.Σ.Α.μεΑ. ως την αντιπροσωπευτικότερη τριτοβάθμια οργάνωση των Ατόμων με Αναπηρίες και ανεξάρτητο μηχανισμό της κοινωνίας των πολιτών, ως το ένα από τα εικοσιένα μέλη της υπό σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας», καταλήγει η ΕΣΑμεΑ.