Σε όλο τον κόσμο, έως και το 38% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχει υποστεί σωματική βία κάποια στιγμή στη σταδιοδρομία τους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον Φεβρουάριο του 2022.
Πολλοί είναι αυτοί που απειλούνται ή εκτίθενται επίσης σε λεκτική επιθετικότητα, διαπίστωσε ο ΠΟΥ.
Στην Ευρώπη, η βία κατά των επαγγελματιών υγείας αυξάνεται με «ανησυχητικό ρυθμό», σύμφωνα με τη Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Γιατρών (CPME).
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο της βίας στους επαγγελματίες υγείας, ο οποίος τελικά επηρεάζει όχι μόνο το εργατικό δυναμικό αλλά και την περίθαλψη των ασθενών», δήλωσε ο Πρόεδρος του CPME, Δρ Christiaan Keijzer, σε δήλωση του την Κυριακή (12 Μαρτίου), σηματοδοτώντας την ευρωπαϊκή ημέρα ευαισθητοποίησης για τη βία απέναντι στα επαγγέλματα υγείας.
Οι συνέπειες στην υγεία των θυμάτων
Η βία κατά του εργατικού δυναμικού της υγειονομικής περίθαλψης περιλαμβάνει σωματική και λεκτική βία με πολλαπλές συνέπειες στην υγεία των θυμάτων, όπως σωματικούς τραυματισμούς και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.
Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, η επιθετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, προειδοποίησαν οι Ευρωπαίοι γιατροί.
Στη Γαλλία, ο μέσος όρος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που αναφέρουν συχνές σωματικές επιθέσεις στα νοσοκομεία είναι σχεδόν τόσο υψηλός όσο και στην ΕΕ, με το 37% των υγειονομικών στα νοσοκομεία να δέχεται τακτικές επιθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Υγείας .
Για το λόγο αυτό, το υπουργείο ανακοίνωσε στις 3 Φεβρουαρίου ότι μέχρι το καλοκαίρι θα τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ελέγχου.
«Είναι σημαντικό να βασιζόμαστε στους επαγγελματίες υγείας, καθώς και σε όλους τους ενδιαφερόμενους και φορείς που εμπλέκονται στην ασφάλεια των φροντιστών για να σκεφτούν αποτελεσματικά μέτρα που ανταποκρίνονται στις καθημερινές προσδοκίες και περιορισμούς τους», δήλωσε η Agnès Firmin Le Bodo, υπουργός περιφερειακής οργάνωσης και επαγγελμάτων υγείας.
Οι νοσηλευτές και οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο
Ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών υγείας που κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν βία είναι οι νοσηλευτές και το προσωπικό που εμπλέκεται άμεσα στη φροντίδα ασθενών, το προσωπικό των επειγόντων περιστατικών και οι παραϊατρικοί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Οι νοσηλευτές ως ομάδα, και οι γυναίκες ειδικότερα, έχουν διπλάσιο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσηλευτών (EFN) σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2022 .
Μια έρευνα του EFN με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2021 διαπίστωσε ότι 28 εθνικές ενώσεις νοσηλευτών σε όλη την Ευρώπη επιβεβαίωσαν σχεδόν ομόφωνα ότι η βία κατά των νοσηλευτών αποτελεί σημαντική ανησυχία και δεν προέρχεται πάντα από ασθενείς.
Το 2020, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 78% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με τη Eurostat.
Σε ολόκληρο το μπλοκ, το μερίδιο κυμαίνεται από 61% στην Ελλάδα έως πάνω από 90% στην Εσθονία και τη Λετονία.
«Αντιπροσωπευτικές ενώσεις από τη Δανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο επεσήμαναν ότι έως και το 30% των νοσηλευτών υπόκεινται δυνητικά σε σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας», διαπίστωσε η έρευνα του EFN, ενώ στη Γερμανία έως και 41% των νοσηλευτών ανέφεραν κακοποίηση από άλλους επαγγελματίες υγείας.
«Όσον αφορά τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αυτή η «παρενόχληση» είναι κάτι που έχει εξεταστεί. Οι γυναίκες αποτελούν μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της υγειονομικής περίθαλψης στην ΕΕ», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε πρόσφατη συνέντευξή της στο EURACTIV.
H ένωση Ιατρών καλεί την Επιτροπή να λάβει μέτρα
Ένα άλλο ανησυχητικό σύνολο δεδομένων κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου από τον τριμερή Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρόλος του οποίου είναι να παρέχει γνώσεις στον τομέα των κοινωνικών και εργασιακών πολιτικών.
Η μελέτη ανέφερε ότι οι επαγγελματίες υγείας στην ΕΕ έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ανεπιθύμητη σεξουαλική παρενόχληση. Ομοίως, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας έχουν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν εκφοβισμό, παρενόχληση και βία.
Η κατάσταση του «burnout» λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων γίνεται «ένας αυξανόμενος παράγοντας στους επαγγελματίες που επιλέγουν να εγκαταλείψουν εντελώς τον τομέα της υγείας», σύμφωνα με την CPME.
Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα της περίθαλψης και να θέσει σε κίνδυνο την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, κάτι που θεωρείται από τον ΠΟΥ ως «τεράστια οικονομική απώλεια» για τον τομέα της υγείας.
«Είναι κρίσιμο να προωθήσουμε μια κουλτούρα σεβασμού προς τους επαγγελματίες υγείας και να παρέχουμε πόρους για την αναφορά και την υποστήριξη περιστατικών όταν σημειώνεται βία», είπε ο Keijzer του CPME.
Η ένωση ιατρών κάλεσε την Επιτροπή να υποστηρίξει τις κυβερνήσεις παρέχοντας σημεία αναφοράς για τις ελάχιστες δυνατότητες εργατικού δυναμικού και απευθυνόμενος σε επαγγελματίες υγείας στην επερχόμενη συνολική προσέγγιση για την ψυχική υγεία.
«Το εργατικό δυναμικό της υγείας βρίσκεται ήδη σε κρίση. Καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το ευρύ κοινό να συμβάλουν στη διατήρηση της ασφάλειας των επαγγελματιών υγείας», κατέληξε ο Keijzer της CPME.
Πηγή: Euractiv