Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Χανς Κλούγκε σημείωσε από την πλευρά του ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω των ταξιδίων, των συγκεντρώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου.
Έρχεται νέο κύμα αν δεν είμαστε πειθαρχημένοι
«Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο μιας γρήγορα εξελισσόμενης κατάστασης: Ένα νέο στέλεχος ανησυχίας, το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, και μια περιοχή όπου, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κρατών, εκατομμύρια ανθρωποι παραμένουν
ανεμβολίαστοι» κατά του κορονοϊού, προσέθεσε.
«Θα υπάρξει ένα νέο κύμα στην περιοχή της Ευρώπης, αν δεν παραμείνουμε πειθαρχημένοι», κατέληξε.
Κρίσιμη για όλους η πρόσβαση στα εμβόλια
Επίσης στην κοινή δήλωση που έκαναν οι Επικαφαλείς της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ο Παγκόσμιος Οργαισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναφέρεται ότι την στιγμή που οι περισσότερες χώρες πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με τις νέες μεταλλάξεις ένα νέο κύμα κορονοϊου βρίσκεται σε επιτάχυνση και η πρόσβαση στην χορήγηση εμβολίων που θα σταματήσει την πανδημία είναι ακόμα πιο κρίσιμη και ιδιαίτερης σημασίας.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι υπάρχει ανησυχία γιατί τα εμβόλια είναι λιγοστά και πολλά θεραπευτικά σχήματα δεν είναι προσβάσιμα από όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες. Για τον λόγο αυτό έκαναν έκκληση να να βοηθήσουν οι πιο ανεπτυγμένες χώρες τις «αδύναμες» ώστε να σωθούμε μια ώρα αρχύτερα από τον κορονοϊό.
«Έχουμε δημιουργήσει μια Ειδική Ομάδα, μια «αίθουσα πολέμου» για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό, τον συντονισμό και την προώθηση της παράδοσης των εργαλείων υγείας COVID-19 στις αναπτυσσόμενες χώρες και να κινητοποιήσουμε τους σχετικούς ενδιαφερόμενους και τους εθνικούς ηγέτες για την εξάλειψη των κρίσιμων εμποδίων αλλά και στην υποστήριξη των προτεραιοτήτων που καθορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ, τον ΠΟΥ και τον ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των κοινών δηλώσεων της 1ης Ιουνίου και της 3ης Ιουνίου, καθώς και στην πρόταση του προσωπικού του ΔΝΤ να δοθούν 50 δισεκατομμυρία δολάρια» τόνιζουν στην κοινή τους δήλωση.
Κατά την σημερινή σύσκεψη που έγινε επίσης αναφέρουν ότι συζητήθηκε επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα χορηγηθούν περισσότερες δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και οι τρόπο μεταφοράς των εμβολίων προς τις χώρες αυτές.
Τέλος στα εμπόδια : «Ναι» στην ανάπτυξη εμβολίων COVID-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος
Επίσης, κάλεσαν τις χώρες των G20 να φτάσουν τουλάχιστον το 40% των εμβολιασμών σε κάθε χώρα έως το τέλος του 2021 και τουλάχιστον το 60% έως το πρώτο εξάμηνο του 2022 αλλά και να μοιραστούν περισσότερες δόσεις τώρα.
Η εξασφάλιση τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δόσεων που μπορούν αυτές να μοιραστούν με τις αναπτυσσόμενες χώρες το 2021 καλό θα ήταν να ξεκινήσει αμέσως, όπως και η άρση όλων των εμποδίων στην εξαγωγή και εισαγωγή και των εμβολίων, καθώς και άλλων εμποδίων που δυσχεραίνουν τις δραστηριότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Στο τέλος της ανακοίνωσης αναφέρεται επίσης ότι για λόγους διαφάνειας, συμφωνήσαν στη συλλογή δεδομένων σχετικά με τα αιτήματα δόσεων (ανά τύπο και ποσότητα), συμβόλαια, παραδόσεις (συμπεριλαμβανομένων και των δωρεών) και στην ανάπτυξη εμβολίων COVID-19 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αλλα και στην δημιουργία ενός έναν κοινόχρηστο πίνακα ελέγχου που θα ελέγεχτεται και σε εθνικό επίπεδο.
Πληροφορίες από ΠΟΥ