Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί- Δεν αναμένονται άλλα εμβόλια στην Ελλάδα

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια αντιμετωπίζουν μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί- Δεν αναμένονται άλλα εμβόλια στην Ελλάδα
Με την χειμερινή έξαρση του κορονοϊού για τους πυλώνες, η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους προχώρησαν σε έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19.
Τρίτη, 01/11/2022 - 19:45
— Photo: INTIME

Ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 από το Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η κα. Θεοδωρίδου, τόνισε τη σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε σε έρευνα του Nature που λέει ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπιστούν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί.

Μεταξύ άλλων, η Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών εξήγησε ότι, τα εμβόλια χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή τον βασικό εμβολιασμό και στοχεύον στην ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Τα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μελλοντικές μεταλλάξεις

Η ίδια είπε ότι γίνονται μελέτες με καλά πρώτα αποτελέσματα, που διερευνούν αν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μελλοντικές μεταλλάξεις. Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη του κορονοιού, αλλά ό,τι καινούργιο προκύπτει αφορά σε υποτύπους της παραλλαγής όμικρον.Η κυρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερωτήσεις για την συνύπαρξη του ιού της γρίπης με αυτήν του συγκυριακού ιού αλλά και του Covid, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πως αυτοί οι τρεις ιοί θα επηρεάσουν την κοινότητα.
«Εκεί που υπάρχουν εμβόλια καλό είναι να γίνονται», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι φέτος «λείπει η προίκα της γρίπης» όπως είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή η χαμηλή ανοσία στον ιό της γρίπης, καθώς φορώντας τη μάσκα δεν επιτρέψαμε στην γρίπη τα 2 προηγούμενα χρόνια να επηρεάσει σημαντικά την κοινότητα.

«Όχι» σε άλλα εμβόλια

Η ίδια, πάντως, επεσήμανε ότι παρότι στην Αμερική κάνουν λόγο για διπλάσια κρούσματα γρίπης φέτος, «προς το παρόν στη χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κύμα γρίπης». Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ούτε εμβόλια για να προστατεύουν μαζί από τη γρίπη και τον κορονοϊό γι αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν και να μην αναμένουμε κάτι νέο.
Μάλιστα, ζήτησε από τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι άνω των 60 ετών να προχωρήσουν άμεσα σε αναμνηστική δόση, αλλά να κάνουν και το αντιγριπικό εμβόλιο. Μόλις το 23% των πολτών άνω των 60 έχε κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, δόθηκε το πράσινο φως και για τα παιδιά από 5 ως 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κίνδυνου να κάνουν την 1η αναμνηστική δόση , καθώς και για πρώτη φορά συστήνεται εμβολιασμός παιδιών από 6 μηνών ως 4 ετών ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στους ημερήσιους εμβολιασμούς

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της covid-19 συνεχίζεται κανονικά σε 1600 εμβολιαστικά κέντρα σε 500 σημεία σε όλη την επικράτεια. Σύντομα αναμένεται να προχωρήσει και η διάθεση των εμβολίων της Pfizer, που θα χορηγούνται στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.
Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού, ανακοίνωσε σήμερα κατά την έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους. Σχετικά με την δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση, έχει εμβολιαστεί το 23,3% των πολιτών άνω των 60 ετών, με το μέσο όρο της ΕΕ για την δεύτερη αναμνηστική δόση να είναι στο 18,8%.
Η Ελλάδα αυτό το χρονικό διάστημα, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους ημερήσιους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα βρίσκεται στην 7η θέση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών με εμβολιασμούς στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους .

Αναλυτικά τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς

Σήμερα ξεπεράστηκαν οι 21.660.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες, δηλαδή το 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση σύμφωνα με το ECDC.

Σχετικά με τα στοιχεία της πρώτης αναμνηστικής δόσης (3η δόση), έχουν γίνει περισσότεροι από 5.865.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 81,5% των δικαιούχων. Το ποσοστό άνω των 60 ετών ανέρχεται στο 88,1%. Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού με την πρώτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 66,1% και το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 64,9%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 14η θέση.

Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού άνω των 60 ετών με αναμνητική δόση, ανέρχεται στο 80%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ να είναι στο 84%.

Δείτε βίντεο:

{https://www.youtube.com/watch?v=My1MGdNdibU&feature=emb_title}

Τελευταία τροποποίηση στις 01/11/2022 - 20:18