Στον τρόπο επανεκκίνησης του τουρισμού στην επόμενη φάση της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας πως υπάρχει στο σχέδιο της Κυβέρνησηςειδική αναφορά στον τουρισμό.
Όπως ανέφερε, η τουριστική περίοδος ξεκινά 15 Ιουνίου, ημερομηνία από την οποία θα μπορούν να ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως από 1η Ιουλίου, σταδιακά, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, όμως, στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα γενικά υγειονομικά μας πρωτόκολλα, «που δεν θα σκιάσουν, ωστόσο, ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας».
«Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας. Ας αντικρίσουμε, όμως, με θάρρος την πραγματικότητα: Τον Απρίλιο και τον Μάιο ο τουρισμός βρέθηκε στο ναδίρ. Ό,τι πετύχουμε, λοιπόν, φέτος θα είναι κέρδος», συμπλήρωσε.
Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο Υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, η απελευθέρωση πτήσεων θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου μόνο από και προς το Ελ. Βενιζέλος. Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες, ούτε θα απαιτείται να έχουν υποβληθεί σε τεστ, αλλά η θα γίνονται τα δειγματοληπτικά τεστ. Άλλωστε, οι έλεγχοι που διενεργεί έως τώρα η Πολιτική Προστασία δεν δείχνουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.
Τσιόδρας : Εξετάζεται χρήση μάσκας σε πτήσεις
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσφατα αναφέρθηκε στα μέτρα υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται για να μπορεί να υπάρξει εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός.
Αρχικά ανέφερε ότι ακόμα «δεν έχουν βγει κάποιες οδηγίες από ευρωπαϊκές αρχές για τον τουρισμό. Πιθανώς να δούμε τις επόμενες ημέρες να επιτρέπονται κάποιες χερσαίες διαβάσεις από χώρα σε χώρα, ιδιαίτερα, σε όμορες χώρες. Το βασικότερο από όλα είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής μπροστά σε έναν ύπουλο εχθρό που μπορείς να τον ελέγξεις 1-2 μέρες πριν ταξιδέψεις αλλά να τον επωάσεις και να τον εμφανίσεις ακριβώς την ώρα του ταξιδιού.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε συζήτηση για εργαστηριακό έλεγχο είναι λίγο δύσκολη και είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπουν σαφή κριτήρια. Αυτό που με σιγουριά ξέρουμε είναι ότι όταν έχεις συμπτώματα και κάνεις τον έλεγχο θα βρεις τον ιό και καμιά φορά στις επαφές και στους ασυμπτωματικούς ανθρώπους. Άρα αρχίζει και συζητιέται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα για το χώρο των διεθνών ταξιδιών η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Σε κάποιες αμερικανικές εταιρείες, μάλιστα, έχει ήδη συμβεί αυτό. Σίγουρα είναι ένα πρόβλημα και μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να γίνει με ειδικούς κανόνες και προβλέψεις».
«Στην πατρίδα μας θεωρητικά θα αρχίσει από τον εσωτερικό τουρισμό πρώτα και μετά θα πάει σε όποια άλλη σκέψη για άνοιγμα εξωτερικό και θα παρακολουθούμε και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Θέλει προσοχή. Οι περισσότερες χώρες ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα σύνορά τους για τουρισμό με αεροπορικά ταξίδια» πρόσθεσε.
Όσον αφορά το θέμα των ευπαθών ομάδων και αν αυτές επιτρέπονται να κάνουν εσωτερικό τουρισμό υποστήριξε ότι «ένα από τους λόγους που ανοίγουν και οι εσωτερικές συγκοινωνίες είναι αυτός ακριβώς. Κάποιοι άνθρωποι ηλικιωμένοι που είχαν κλειστεί στα μεγάλα κέντρα, που είχαμε και μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού να απελευθερωθούν κάπως, να πάνε στα εξοχικά τους, στα χωριά τους, να ζήσουν λιγάκι πιο ελεύθερα, να περπατήσουν έξω. Αυτό, όμως, δεν καταργεί την προσοχή μας στους κανόνες υγιεινής».