Προς το παρόν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Επομένως, ακόμα και εκείνοι που εμβολιάστηκαν τον περσινό Γενάρη ή Φλεβάρη έχουν πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες που δικαιούται ένας εμβολιασμένος.
Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσία στον κορονοϊό φθίνει το 6μηνο. Επομένως, ο εμβολιασμένος μπορεί να προσβληθεί πιο εύκολα από τον ιό μετά το 6μηνο και να κολλήσει τους συμπολίτες του. Γι΄αυτό, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να τεθεί ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το πόσο χρόνο καλύπτεσαι και περιμένουν να τοποθετηθούν.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», συμπλήρωσε.
Αυξήθηκαν τα ραντεβού για πρώτη δόση
Μία σημαντική άυξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα των ραντεβού για την πρώτη δόση.
«Περίπου 15.000 πολίτες μπήκαν στην πλατφόρμα τη Δευτέρα και 20.000 χθες, δηλαδή 35.000 πολίτες σε δύο ημέρες έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση, όταν οι αντίστοιχοι αριθμοί την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 50% χαμηλότεροι» ανέφερε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τέλος, αναφορικά με την τρίτη δόση, προγραμματίστηκαν 100.000 ραντεβού, μετά την αποστολή SMS το Σαββατοκύριακο
Για τα SMS που θα αποστέλλονται στους ανεμβολίαστους, ο κ. Γεωργαντάς επανέλαβε ότι θα αφορούν μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στην αύλη συνταγογράφηση και δεν έχουν εμβολιαστεί. «Από τα 2,5 εκατ. πολίτες που είναι στην άυλη συνταγογράφηση, 400.000 δεν έχουν εμβολιαστεί» πρόσθεσε.