«Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου που κατατείνουν», υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο εισαγωγικό σημείωμα του νομοσχεδίου.
Μεταξύ αυτών αναφέρει χαρακτηριστικά:
- τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,
- τον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,
- την αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων,
- τη συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε ένα φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), με σκοπό την ταχύτερη εκκαθάριση και εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»,
- τον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
- την επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, ιδίως του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.),
- την επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19,
- την προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις
Στο εν λόγω νομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί διάταξη που προβλέπει την έξτρα χρέωση για τους πολίτες που θα υποβληθούν σε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.
Ειδικότερα, με το αρθρο 24 για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και σε κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς τροποποιούνται σχετικές διατάξεις ώστε με την ψήφιση του νομοσχεδίου και του άρθρου θεσμοθετείται χρέωση 1 και 3 ευρώ για εξετάσεις.
Ειδικότερα, κατά αναλογία της χρέωσης του ασθενούς με ένα ευρώ στα φαρμακεία για την εκτέλεση συνταγών, οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλουν από την 1η Απριλίου στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.
Προσθέτει, δε, ότι τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση.
Οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στα φαρμακεία
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο ανάβει το πράσινο φως στα φαρμακεία να διενεργούν εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, με αμοιβή. Συγκεκριμένα όσοι πολίτες επιλέξουν το φαρμακείο της γειτονιάς τους για να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να καταβάλλουν αμοιβή πέντε ευρώ.
Στο άρθρο 48 το νομοσχεδίου, ειδικότερα, αναφέρεται ότι θα επιτρέπεται στα ιδιωτικά φαρμακεία, στο πλαίσιο της λειτουργίας τους ως Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο πιστοποιημένος αδειούχος φαρμακοποιός να διενεργεί στο χώρο του φαρμακείου εποχιακό εμβολιασμό και χορήγηση αντιτετανικού ορού στους πολίτες, αλλά και «να προβαίνει στη διενέργεια του συνόλου των εμβολίων σε ενηλίκους που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, καθώς και στη διενέργεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS - CoV - 2, το οποίο συνταγογραφείται από ιατρούς».
Από αυτή τη διαδικασία εξαιρούνται, ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και των εγκύων για όλα τα εμβόλια πλην του εμβολίου της γρίπης.
Η διάταξη προβλέπει πως για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού με ποσό 5 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.