Το δικαίωμα αυτό έχουν για την ώρα οι πανεπιστημιακοί και οι στρατιωτικοί γιατροί. Το δικαίωμα παροχής ιδιωτικού έργου εξετάζεται τώρα από το Υπουργείο καθώς παρατηρείται το φαινόμενο των γιατρών πολλών ταχυτήτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα από το βήμα της Βουλής.
Το ΕΣΥ και οι γιατροί...πολλαπλών ταχυτήτων...
«Σήμερα στο εθνικό σύστημα υγείας υπάρχουν ιατροί πολλών ταχυτήτων. Πανεπιστημιακοί γιατροί, γιατροί ΕΣΥ και στρατιωτικοί ιατροί. Οι πανεπιστημιακές θέσεις γίνονται ανάρπαστες (…) και είναι θέσεις που δίνονται σε 7 μεγάλες πόλεις και οι πανεπιστημιακοί ιατροί έχουν δικαίωμα ελευθέρου επαγγέλματος παράλληλα με τη δυνατότητα ερευνητικού, διδακτικού και κλινικού έργου στα Νοσοκομεία», σημείωσε και πρόσθεσε πως δικαίωμα ελεύθερου επαγγέλματος παράλληλα με τα νοσοκομειακά τους καθήκοντα έχουν και οι στρατιωτικοί γιατροί τους οποίους «όλοι οι πολίτες εμπιστεύονται».
«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλους τους γιατρούς του συστήματος υγείας. Δυνατότητες που τους δίνονται σε άλλες χώρες και έτσι πολλοί προτιμούν να φύγουν», υπογράμμισε η κα. Μίνα Γκάγκα.
Όπως εξήγησε η ίδια με τον τρόπο αυτό οι γιατροί θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και έτσι θα στελεχωθούν πιο εύκολα τα περιφεριακά νοσοκομεία και ιατρεία και θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε κάθε γωνία της Ελλάδας.
«Στόχος είναι ο Έλληνας πολίτης να έχει παντού πρόσβαση σε γιατρούς και ποιότητα υπηρεσιών υγείας και οι εργαζόμενοι στο σύστημα ασφάλεια και ικανοποίηση. Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν φυσικά ευρύ δημόσιο δημοκρατικό διάλογο και γίνονται με σύμπνοια», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παραδοχή Γκάγκα για αναγκαία αλλαγή και στις υποδομές
Σε κάθε περίπτωση η Μίνα Γκάγκα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ΕΣΥ και σε ο,τι αφορά τις υποδομές. Όπως είπε «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει υψηλής ποιότητας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με ψυχική δύναμη και σθένος όπως αποδείχθηκε τα τελευταία 2 χρόνια της πανδημίας. Δυστυχώς, οι υποδομές δεν είναι αντίστοιχα ποιοτικές».
Χαρακτηκτηριστικά δήλωσε σε ένα σημείο της ομιλίας της: «Oφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας και τον ιατροτεχνολογικό μας εξοπλισμό και να ψηφιοποιήσουμε τις υπηρεσίες υγείας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και των πόρων που διαθέτουμε ως χώρα. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει επιχορηγήσεις 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον σκοπό αυτό.