Ειδικότερα, για τη λειτουργία του Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία εφαρμόζει έναν αλγόριθμο ομαδοποίησης του συστήματος των Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων (Diagnosis Related Groups, εφεξής: DRG), για την αντιστοίχιση περιστατικών σε Μείζονες Διαγνωστικές Κατηγορίες (Major Diagnostic Categories - MDC) και σε ομάδες (groups) DRG. Το ειδικό λογισμικό Grouper επιτρέπει τη συγκεντρωτική καταχώριση με δομημένο τρόπο (σε κωδικούς) όλων των πληροφοριών που απαιτούνται για τον ορισμό των σχετικών DRG.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Ειδικού Λογισμικού - Grouper
Το ειδικό λογισμικό-Grouper είναι εγκαταστημένο ως εικονική μηχανή (Virtual Machine) παρεχόμενη με δικτύωση μέσω της υπηρεσίας ~OKEANOS-KNOSSOS στις υποδομές υπολογιστικού νέφους του κέντρου δεδομένων του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (εφεξής: Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.). Μέσω του ειδικού λογισμικού-Grouper το κάθε περιστατικό νοσηλείας (εφεξής: περιστατικό), μέσα από μια αυτοματοποιημένη διαδικασία και βάσει των ιατρικών και δημογραφικών στοιχείων του, ταξινομείται στο μοναδικό DRG στο οποίο αντιστοιχούν τα χαρακτηριστικά του.
Μία ομάδα DRG συμπεριλαμβάνει περιστατικά με παρόμοια ιατρικά και οικονομικά χαρακτηριστικά. Η ταξινόμηση κάθε περιστατικού σε μία ομάδα DRG είναι έργο του ειδικού λογισμικού-Grouper.
Το ειδικό λογισμικό-Grouper είναι παραμετροποιημένο κατά τρόπο, ώστε να μην αναγνωρίζει ούτε τον νοσηλευόμενο ασθενή (εφεξής: ασθενής), ούτε το ιατρικό του ιστορικό και, συνεπώς, να μην είναι δυνατή η εξακρίβωση, άμεσα ή έμμεσα, της ταυτότητας του κάθε ασθενή, ως υποκειμένου δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Όλες οι λειτουργίες του ειδικού λογισμικού-Grouper βασίζονται σε τυποποιημένες κατηγορίες πληροφοριών, όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 3 της παρούσας.
Οι πληροφορίες που καταχωρούνται στο ειδικό λογισμικό-Grouper
Οι πληροφορίες που καταχωρίζονται στον ειδικό λογισμικό-Grouper ορίζονται στην υπό στοιχεία Α3(γ)77213 (Β’3699/19.10.2017) απόφαση του Υπουργού Υγείας, όπως ισχύει, και ταξινομούνται σε τρεις (3) κατηγορίες:
- πληροφορίες που αφορούν στα βασικά στοιχεία του περιστατικού,
- πληροφορίες που αφορούν στις διαγνώσεις, βάσει της ενδεδειγμένης ενιαίας κωδικοποίησης διαγνώσεων νόσων και
- πληροφορίες που αφορούν στις ιατρικές πράξεις, βάσει της ενδεδειγμένης ενιαίας κωδικοποίησης ιατρικών πράξεων.
Ως ενδεδειγμένες ενιαίες κωδικοποιήσεις έχουν οριστεί με τις υπό στοιχεία Γ2δ/Γ.Π. 82848/20 (Β΄814/2.3.2021) και Γ2δ/Γ.Π.οικ.10748 (Β΄782/27.2.2021) αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, αφενός για τις διαγνώσεις νόσων ο κατάλογος της Ελληνικής Τροποποίησης της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Διαγνώσεων Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-10-GrM) και αφετέρου για τις ιατρικές πράξεις ο κατάλογος της Ελληνικής Ταξινόμησης Ιατρικών Πράξεων ΕΤΙΠ (GMPC), όπως κάθε φορά ισχύουν.