Τα πρώτα μηνύματα για δωρεάν εξετάσεις μαστού αναμένεται να αποσταλούν αύριο, όπως έγραψε το News4Health, στις δικαιούχους του προγράμματος ηλικίας 50-69 ετών. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες.
Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε την έναρξη του προγράμματος η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, Ειρ. Αγαπηδάκη, σημειώνοντας πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες τέτοια προγράμματα εφαρμόζονται από τη δεκαετία του ’70. Η ηλικιακή ομάδα 50-69 ετών είναι κρίσιμη, καθώς τα τελευταία χρόνια ρυθμός μείωσης των θανάτων για την ομάδα αυτή είναι μικρότερος σε σχέση με την ομάδα 65-79. Στην Ελλάδα έχουμε 2,15 ανά 100 χιλιάδες διαγνώσεις καρκίνου μαστού.
«Δεν είναι σλόγκαν. Η έγκαιρη διάγνωση και η συμμετοχή σε εθνικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού βοηθάει τις γυναίκες να αποφύγουν χημειοθεραπεία και μαστεκτομή», συμπλήρωσε η κα Αγαπηδάκη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες 3 γυναίκες, που έχουν επιζήσει του καρκίνου του μαστού, σε μια συζήτηση από με τη Γενική Γραμματέα, κατά την οποία ανέδειξαν τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.
«Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινάμε το πρώτο πρόγραμμα προσυμπωματικού ελέγχου στη χώρα μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Όπως εξήγησε, η αρχή γίνεται με τον καρκίνο του μαστού τόσο γιατί είναι ο πιο συχνός στο γυναικείο πληθυσμό αλλά και γιατί γνωρίζουμε πια ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ίαση του. Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα που αξιοποιεί δημόσιες και ιδιωτικές δομές, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό είναι το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα πολιτικές δημόσιας υγείας. «Είναι πέντε πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε προς όφελος της υγείας μας», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης. «Πρώτον να μην καπνίζουμε, να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, να ασκούμαστε και να τρώμε υγιεινά», ανέφερε συμπληρώνοντας πως όποιος τις ακολουθεί μπορεί να προσθέσει έως και 18 χρόνια ζωής επιπλέον.
«Τόσο απλά αλλά και τόσο δύσκολα να πείσουμε τους πολίτες πως με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούμε να κάνουμε μεγάλη αλλαγή στη δημόσια υγεία, βελτιώνοντας προσδόκιμο και ποιότητα της ζωής μας. Ειδικά προς τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά. Είναι αδιανόητο ότι στη χώρα μας έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας», σημείωσε. Θυμήθηκε μάλιστα μια δήλωση της μητέρας του, η οποία είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.
«Γιατί να το κρύψω; Δεν φοβάμαι να το πω. Γιατί να τον κρύψουμε τον καρκίνο; Μήπως έτσι τον καταργούμε; Αν φοβάσαι πεθαίνεις γιατί ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος», είχε αναφέρει η μητέρα του Πρωθυπουργού.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ικανοποιητικός αριθμός διαγνωστικών κέντρων και γιατρών εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο πρόγραμμα , επιτρέποντας την άμεση έναρξη του προγράμματος των δωρεάν μαστογραφιών.
Το πρόγραμμα, που φέρει το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, είναι μέρους του σχέδιο δράσης πρόληψης καρκίνου «Σπύρος Δοξιάδης», που αφορά τις νεοπλασίας μαστού, τραχήλου της μήτρας, παχέος εντέρου και προστάτη. Απευθύνεται σε 1,3 εκατομμύριο γυναίκες της ομάδας 50-69 ετών. Η διάρκεια του θα είναι έως και το τέλος του 2025 με κόστος 50,48 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU που θα διαρκέσει μέχρι τέλος του 2023.
Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα mastografia.gov.gr.
Σύμφωνα με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι δικαιούχες για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει:
α) να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των πενήντα (50) έως εξήντα εννέα (69) ετών,
β) να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
γ) να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 ημερολογιακούς μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.
δ) να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων 5 ημερολογιακών ετών πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.
Όπως ανέφερε από το βήμα της εκδήλωσης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης με βάση το πρόγραμμα αυτό, το κράτος πηγαίνει στο πολίτη και όχι ο πολίτης στον δημόσιο γιατρό, όπως και στην περίπτωση του εμβολιασμού κατά της Covid-19. Πρόσθεσε, βέβαια, ότι αξιοποιείται η εμπειρία από τη χρήση της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης αναφέρθηκε τόσο στο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, αλλά τις υπόλοιπες δράσεις του προγράμματος «Σπ. Δοξιάδης». Ειδικότερα, το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας απευθύνεται σε 2432.398 γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε 3.840.00 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών και παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν κολονοσκόπησης, καθώς και το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, που απευθύνεται σε 2.500.000 άνδρες και γυναίκες και αφορά τη διενέργεια μιας σειράς εξετάσεων που θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες.
Όπως τόνισε η κα Αγαπηδάκη, μέχρι τώρα η χώρα μας άνηκε σε μια ομάδα κρατών, όπως η Ρουμανία, που δεν διαθέτει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο. Αυτό αλλάζει με το προγράμματα αυτά.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Φώφη Γεννηματά, γυναίκες σε όλη τη χώρα θα έχουν καθολική πρόσβαση σε πάνω από 1.450 σημεία εξέτασης πανελλαδικά. Αυτή η καθολική πρόσβαση προσφέρει στήριξη και διευκολύνει τις γυναίκες που φοβούνται να εξεταστούν, καθώς ο φόβος είναι ο πρώτος λόγος που αποφεύγουν να υποβληθούν σε εξετάσεις, αλλά και δωρεάν δίνοντας απάντηση και στη δεύτερη αιτία, που είναι το κόστος, όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.
Ενημέρωση, εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, κλινική εξέταση αν υπάρχει εύρημα, υπερηχογράφημα και ανάλυση αποτελεσμάτων και αποτίμηση είναι η διαδικασία της δράσης των δωρεάν εξετάσεων στις δικαιούχες.