Πίεση δέχονται τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών λόγω της σημαντικής τουριστικής ροής. Ενδεικτικό είναι ότι στις 3 Αυγούστου, μόνο από τις Κυκλάδες σε μια μέρα χρειάστηκαν να γίνουν γύρω στις 23 διακομιδές πολιτών επειδή έπασχαν από νοσήματα και έπρεπε να μεταφερθούν σε μεγάλα νοσοκομεία.
«Άρα καταλαβαίνετε ότι η ένταση παραμένει πολύ έντονη και στους γιατρούς και στους νοσηλευτές και σε όλους τους ανθρώπους» σχολίασε ο κ. Πλεύρης.
Οικονομικά κίνητρα για τη μετακίνηση γιατρών
Για την επίλυση του προβλήματος, επιχειρείται η παροχή οικονομικών κινήτρων σε γιατρούς ώστε να μετακινηθούν προσωρινά για τους θερινούς μήνες στα νησιά. Σε αυτούς τους γιατρούς δίνονται επιπλέον 1.500 ευρώ στο μισθό τους.
«Εκεί πέρα εξαρτάται και με τη συνεργασία που έχουμε με κάθε δημοτική αρχή. Υπάρχουν δημοτικές αρχές οι οποίες θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν γιατρούς και μας βοηθάνε στο να έχουν κατάλυμα οι γιατροί οπότε παίρνοντας 1500 ευρώ επιπλέον και έχοντας δωρεάν τη διαμονή τους εκεί πέρα βλέπουμε ότι καλύπτονται και υπάρχει προθυμία. Αλλά έχουμε και περιπτώσεις όπου δυστυχώς δεν μπορούμε ούτε να βρούμε καταλύματα ακόμα και αν θελήσουμε να το πληρώσουμε. Και εκεί πέρα που πάμε να κάνουμε παρέμβαση όπως έγινε στη Μήλο προσωρινά να μένουν στο χώρο του Κέντρου Υγείας, δεχόμαστε και μηνύσεις ότι κάνουμε παρεμβάσεις και αλλάζουμε τη δομή του Περιφερειακού Ιατρείου» εξήγησε ο Υπ. Υγείας.
Ο κ. Πλεύρης τη χαρακτήρισε μία «δύσκολη εξίσωση» αλλά τόνισε ότι τα οικονομικά κίνητρα θα καλύψουν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο.
«Χαράσσουμε μια συνολική πολιτική ώστε από εδώ και πέρα να υπάρχει απευθείας διασύνδεση των νησιών με μεγάλα νοσοκομεία και οικειοθελώς να μπορούν από αυτά τα μεγάλα νοσοκομεία με καλή οικονομική ανταπόκριση να μπορούν οι γιατροί όταν τους χρειαζόμαστε να πηγαίνουν» κατέληξε.