Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα, ο ΕΟΔΥ θα παραθέτει περαιτέρω στοιχεία για τους θανάτους από COVID, αναλύοντας πόσοι από τους ασθενείς πέθαναν πραγματικά από COVID και πόσοι πέθαναν με COVID.
Θυμίζουμε ότι στη χώρα μας αν ένα άτομο βρεθεί στο νοσοκομείο για οποιαδήποτε πάθηση - επειδή έπαθε έμφραγμα για παράδειγμα - και στη συνέχεια βρεθεί θετικός στον κορονοϊό και μετέπειτα πεθάνει, τότε καταγράφεται ως θάνατος COVID, παρόλο που δεν πέθανε εξαιτίας του ιού.
Τα αναλυτικά στοιχεία για τους θανάτους θα προέρχονται από το euroMomo που δείχνει την υπερβάλλουσα θνησιμότητα και τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. «Η Eurostat αναφέρεται σε στοιχεία γενικά, το euroMOMO κάνει ανάλυση βάσει των αιτιών θανάτου» εξήγησε ο κ. Πλεύρης.
Επιπλέον, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι θα παραθέτονται οι επιδόσεις των χωρών ευρύτερα και θα συγκρίνονται με τις δυνατότητες που έχει το κάθε Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πώς καταγραφει η Ελλάδα τους θανάτους από COVID
Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν κατά γράμμα τη μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σύμφωνα με το σύστημα που έχει η χώρα μας άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid. Για παράδειγμα, ένας θάνατος από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με Covid αλλά δεν νοσηλεύθηκε για Covid, καταχωρίζεται ως θάνατος Covid.
Οι περισσότερες πια χώρες της Ευρώπης δεν ακολουθούν τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και διαχωρίζουν τους θανάτους εάν έχουν προκληθεί απευθείας από covid ή αν απλά έχουν και covid, άρα πέθαναν από άλλη αιτία και απλά ήταν θετικοί.
Ο έγκυρος δείκτης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας
Ο πλέον έγκυρος δείκτης για ασφαλή συμπεράσματα για τους θανάτους από κορονοϊό είναι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα.
Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε κάθε χώρα συγκρίνει τους θανάτους της περιόδου προ πανδημίας με αυτούς της πανδημίας, λαμβάνοντας όμως υπόψη ταυτόχρονα σύνθετους συγχυτικούς παράγοντες, όπως είναι το δημογραφικό προφίλ της χώρας, η ηλικία των θανόντων κοκ.
Τέτοια στοιχεία παρέχονται από τον μόνο εξειδικευμένο ευρωπαϊκό φορέα στον υπολογισμό της υπερβάλλουσας θνησιμότητας ανά χώρα της ΕΕ, το euromomo (https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps) που δημοσιεύει στοιχεία, γραφήματα και αξιολογήσεις κάθε εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας.