«Συναγερμός» έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση ύστερα από την άρση των περιορισμών στην Κίνα με την ανησυχία των πολιτών να «χτυπάει κόκκινο» για αύξηση των κρουσμάτων και ανακάλυψη νέων μεταλλάξεων κορονοϊού.
Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων συμμερίζεται η σουηδική προεδρία της ΕΕ, η οποία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου σήμερα Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.
Στόχος της συζήτησης είναι ο γρήγορος συντονισμός των πιθανών μέτρων για την είσοδο των Κινέζων ταξιδιωτών στην ΕΕ και γενικότερα ποια μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνει η κοινή πολιτική των χωρών.
«Η Σουηδία επιδιώκει μια κοινή πολιτική για ολόκληρη την ΕΕ όσον αφορά την εισαγωγή πιθανών περιορισμών εισόδου», ανέφερε η σουηδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.
Εμβόλια από την ΕΕ στην Κίνα
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Το Πεκίνο τερμάτισε απότομα τη δρακόντεια πολιτική της «μηδενικής Covid», με αποτέλεσμα την έκρηξη των λοιμώξεων στη χώρα, γεγονός που ώθησε αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν τεστ Covid στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες για την γενετική αλληλούχηση του ιού, την κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στις επικοινωνίες κινδύνου σχετικά με τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.
Μέτρα έχουν πάρει ήδη αρκετές χώρες
Αρκετές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιου είδους περιορισμών ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα.
Ανάμεσά τους είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο, ενώ το Βέλγιο ανακοίνωσε πως θα αναλύει τα λύματα από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού που θα μπορούσαν να «μετοικίσουν» από την Κίνα σε βελγικά εδάφη.
Το Βέλγιο ζητά επίσης από τους ταξιδιώτες από την Κίνα να υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19 αν εμφανίζουν συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την άφιξή τους. Το μέτρο αυτό όμως δεν είναι υποχρεωτικό.
Ανησυχία και επιφυλακή για νέες παραλλαγές του ιού
Ωστόσο, εκτός από την Κίνα σε εγρήγορση βρίσκονται και άλλες χώρε με τις υπηρερσίες και τους οργανισμούς υγείας να κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» αναφορικά με την εμφάνιση μιας νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, η οποία εμφανίζεται έως 20% πιο μεταδοτική, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο καθηγητής κ. Γιώργος Παυλάκης.
Συγκεκριμένα, όπως είπε χαρακτηριστικά «τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον). Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι και αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ και είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα.Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και λιγότερα θύματα».