Όπως επισημαίνει, τουλάχιστον ένα κρούσμα έχει καταγραφεί σε συνολικά 19 χώρες όπου πολύ σπάνια εμφανίζονται κρούσματα της νόσου. Την ίδια στιγμή, επιστήμονες στη Βρετανία εκτιμούν ότι ο ιός κυκλοφορούσε στη χώρα ήδη από το 2019, αλλά δεν είχε εντοπιστεί.
Σύμφωνα με το ECDC, από τις 11 χώρες της Αφρικής, τρεις χώρες συγκεντρώνουν επί του παρόντος τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα: το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν ασυνήθιστα κρούσματα στις αρχές Μαΐου (71), η Ισπανία (51) και η Πορτογαλία (37).
Εξηγεί ότι είναι η πρώτη φορά που αλυσίδες μετάδοσης αναφέρονται στην Ευρώπη χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Δύση ή την Κεντρική Αφρική, και τα περισσότερα κρούσματα είναι «νεαροί άνδρες, που αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες». Αλλά τονίζει ότι «δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι».
Στην Ευρώπη επίσης συγκεντρώνονται τα περισσότερα κρούσματα εκτός Αφρικής (191, εκ των οποίων 118 εντός της Ε.Ε.), ενώ ο Καναδάς (15), οι Ηνωμένες Πολιτείες (9), η Αυστραλία (2), το Ισραήλ (1) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1) είναι οι έξι μη ευρωπαϊκές χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Να σημειωθεί ότι στην έκθεση δεν υπολογίζονται τα ύποπτα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC τη Δευτέρα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή του στις 20 Μαΐου, ωστόσο τότε, κατά την πρώτη του αξιολόγηση κινδύνου, ο Οργανισμός είχε χαρακτηρίσει την πιθανότητα μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό «πολύ χαμηλή» αλλά προειδοποίησε ότι όσοι είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, κινδυνεύουν περισσότερο.
Ίσως κυκλοφορούσε στη Βρετανία 2 ή 3 χρόνια - Tι εξηγεί εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ
Στη Βρετανία, όπου έχει εντοπιστεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επιστήμονες δήλωσαν ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί αόρατος εδώ και αρκετά χρόνια, σε χαμηλά επίπεδα, είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε στην Ευρώπη.
Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χέιμαν, που προεδρεύει ομάδας εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις μολυσματικές απειλές για την παγκόσμια υγεία, είπε ότι είναι πιθανό ο ιός να εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο ή τρία χρόνια και να εξαπλώθηκε χωρίς να έχει εντοπιστεί.
Συγκεκριμένα, μεταξύ 2018 και 2019, τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία, ενώ τρεις ακόμη περιπτώσεις με παρόμοιο ταξιδιωτικό ιστορικό έφτασαν το 2021.
«Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η μετάδοση του ιού ενισχύθηκε από αυτό το χαμηλό επίπεδο μετάδοσης όταν κατά τύχη εισήλθε στην κοινότητα», είπε ο Χέιμαν, που τόνισε ότι ήταν μία από τις πολλές υποθέσεις που χρειάζονταν περαιτέρω μελέτη προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Οι γενετικές μελέτες στα δείγματα της ευλογιάς των πιθήκων που ελήφθησαν δείχνουν μεγάλη ομοιότητα με τον ιό που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη από την Αφρική το 2018 και το 2019. Φέρνουν επίσης μεταλλάξεις που μπορεί να προέκυψαν καθώς ο ιός στη συνέχεια κυκλοφόρησε σε χαμηλά επίπεδα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενώ το πρώτο επίσημο κρούσμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2022 έφτασε από τη Νιγηρία στις 4 Μαΐου, ο ιός βρισκόταν ήδη στη χώρα.
Πληροφορίες ECDC, https://www.theguardian.com