Σε ένα πόλεμο δήλωσεων έχουν προχωρήσει ο Θάνος Πλεύρης και ο Ανδρέας Ξανθός από χθες (29/3) μετά την καταγγελία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία πέρασε στα «μουλωχτά» η κατάργηση της μονιμοποίησης των νέων γιατρών του ΕΣΥ.
Ο Υπουργός Υγείας απάντησε στον κ. Ξανθό τονίζοντας ότι για «γέλια και για κλάματα» είναι η προσπάθεια του κ. Ξανθού να αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις εξηγώντας ότι απλώς προστέθηκαν δύο εδάφια σε σχέση με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας ιατρών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ήδη ισχύοντα νόμο, ο οποίος και επί ημερών του κ. Ξανθού δεν άλλαξε.
Η εγκύκλιος του Υπ. Υγείας ξεκαθαρίζει τα δεδομένα
Έτσι, σήμερα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απέστειλε εγκύκλιο προς τους Διοικητές Υγειονομικών Περιφερειών για να ενημερώσουν τους ιατρούς των εποπτευόμενων Μονάδων Υγείας σχετικά με το θέμα της μονιμότητας των ιατρών του ΕΣΥ.
Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι η μοναδική προσθήκη που έγινε, αφορά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε τρίτες χώρες. Έτσι, συνεχίζουν να ισχούν οι νόμοι του 2009 και του 2014 που ανέφεραν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα.
Ειδικότερα, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:
«Προς αποφυγή παρερμηνειών, διευκρινίζουμε ότι η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ ΔΕΝ καταργείται.
Ο νόμος 4915/2022 (ΦΕΚ 63/τ. Α΄) προσθέτει την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Β. Αμερική, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία. Πρόκειται για διάταξη συμπληρωματική προς τον νόμο 2889/2001 (ΦΕΚ 37/τ. Α΄) όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 3204/2003 (ΦΕΚ 296/τ. Α΄) και ισχύει έως σήμερα και βάσει αυτού αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσθήκη δηλαδή που έγινε, αφορά την προϋπηρεσία σε τρίτες χώρες, και καμία άλλη μεταβολή δεν έχει γίνει. Η προσθήκη των νέων χωρών (και της Μ. Βρετανίας, λόγω εξόδου από την ΕΕ) είναι η μόνη αλλαγή που γίνεται στις διατάξεις που ισχύουν για τους ιατρούς του ΕΣΥ.
Τα εδάφια των νόμων 3754/2009 (ΦΕΚ 43/τ. Α΄) και 4316/2014(ΦΕΚ 270/τ. Α΄), που ορίζουν ότι γίνεται ατομική κρίση των ιατρών στην πενταετία, ισχύουν όπως ίσχυαν από το 2009 και 2014 αντίστοιχα, και δεν καταργούνται. Δηλαδή, οι θέσεις δεν επαναπροκηρύσσονται και δεν καταργείται η μονιμότητα».
Η καταγγελία Ξανθού για την κατάργηση μονιμοποίησης των ιατρών του ΕΣΥ
Ο κ. Ξανθός στην πιο πρόσφατη χθεσινή του ανακοίνωση τα «βάζει» εκ νέου με το Υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι οτι το ουσιαστικό πρόβλημα είναι το άρθρο 7 του νόμου 3754/2009 το οποίο και προβλέπει όπως εξηγεί ο ίδιος ότι «Δεν επαναπροκηρρύσσονται οι θέσεις ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως Επιμελητές Α’, Β’ και Γ’ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου» τονίζοντας ότι αυτός έχει πλέον τροποποιηθεί και μάλιστα στα «μουλωχτά» καθώς η νέα διάταξη πέρασε μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το «Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Ξανθός: Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι ιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά και εφ΄όσον η κρίση τους είναι θετική μονιμοποιούνται». Αντίθετα, η νέα διάταξη που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες λέει επίσης ρητά ότι «στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρρύσσεται και εφ’όσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος».
Πλεύρης για Ξανθό: Fake news οι δηλώσεις του, καμία μεταβολή των διατάξεων
Σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απάντησε στον κ. Ξανθό τονίζοντας ότι για «γέλια και για κλάματα» είναι η προσπάθεια του κ. Ξανθού να αναπαράγει ψευδείς ειδήσεις εξηγώντας ότι απλώς προστέθηκαν δύο εδάφια σε σχέση με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας ιατρών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ήδη ισχύοντα νόμο, ο οποίος και επί ημερών του κ. Ξανθού δεν άλλαξε.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας: «Συγκεκριμένα στο εισαγωγικό εδάφιο του άρθρου 82 αναφέρεται σαφώς ότι " Στην παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), προστίθενται δέκατο και ενδέκατο εδάφιο, τα οποία έχουν ως εξής:
«Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και για την προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού σε υπηρεσία υγείας του κρατικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έχει πραγματοποιηθεί μετά από την 31η.12.2020, της Ελβετίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας».
O Θάνος Πλεύρης τόνισε επίσης ότι δύναται πλέον αναγνωρίζεται και η προϋπηρεσία στην ΕΕ σε κλινική ή νοσοκομείο πανεπιστημιακού ιδρύματος, ανεξάρτητα από τη νομική του φύση, Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του προηγούμενου εδαφίου, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Και υπογράμμισε: «Καμία μεταβολή δεν επέρχεται κατά τα λοιπά στην παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, η οποία παραμένει ως είχε επί ημερών του κ. Ξανθού.
Επίσης, καμία μεταβολή δεν επιφέρει το νεοψηφισθέν άρθρο 82 στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 7 του ν. 3754/2009, με την οποία θεσπιζόταν η μη επαναπροκήρυξη θέσεων και η οποία συνεχίζει να ισχύει.
Επομένως το καθεστώς παραμένει ακριβώς το ίδιο. Απλή ανάγνωση των διατάξεων αρκεί για να καταλάβει κάποιος τι ισχύει. Ας σταματήσει επιτέλους ο κ. Ξανθός να αναπαράγει fake news».