Στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ το 30% των ατόμων είναι ηλικιωμένοι που χρειάζονται άμεση περίθαλψη, ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτιόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια για τα προς το ζην μέχρι τώρα.
Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και οι Γιατροί του Κόσμου άρχισαν ήδη να φτάνουν στη χώρα για να προστατέψουν την τοπική τους ομάδα και τον κόσμο εκεί.
Βρέφη από την εντατική μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία
Την ίδια ώρα κάνουν έκκληση για βοήθεια και δωρεές ενώ εκρήξεις και βομβαρδισμοί απειλούν αρκετά νοσοκομεία της περιοχής. Σε νοσοκομείο της Ουκρανίας, βρέφη, τα οποία βρίσκονταν σε θερμοκοιτίδες στην εντατική, μεταφέρονται στα χέρια από τις νοσοκόμες σε ασφαλέστερα σημεία προκειμένου να μπορέσουν να νοσηλευτούν χωρίς να κινδυνεύουν.
Σε βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι New York Times, διακρίνονται νεογέννητα βρέφη τα οποία μεταφέρονται από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών από το νοσοκομείο παίδων στο Ντνίπρο, όπου βρίσκονταν, σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο στο υπόγειο του κτηρίου.
https://twitter.com/nytimes/status/1497048732642205697?ref_src=twsrc%5Etfw
«Έχουμε δέσμευση απέναντι στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό»
Οι Γιατροί του Κόσμου αναφέρουν ότι οι περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς μετά την αυτοανακήρυξή τους σε ανεξάρτητες περιοχές είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν στο σημείο για να βοηθήσουν τον κόσμο.
Όπως αναφέρουν: «Ως ανθρωπιστική οργάνωση, έχουμε δέσμευση απέναντι στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό, ιδίως στις αυτοανακηρυχθείσες ανεξάρτητες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Όσοι ζουν εκεί θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη σε μια εποχή που αυτή είναι τόσο επειγόντως απαραίτητη».
Οι Γιατροί του κόσμου τονίζουν χαρακτηριστικά ότι το 30% του κόσμου εκεί είναι άνω των 60 ετών και χρειάζονται φάρμακα και παρακολούθηση. «Φοβόμαστε για τη ζωή των ασθενών μας σε μια περιοχή, όπου το 30% είναι άνω των 60 ετών και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και πρόσβαση σε φάρμακα για τις χρόνιες ασθένειες από τις οποίες πάσχουν. Τώρα που οι κινητές μας μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, η κατάσταση γι' αυτούς είναι πιο δύσκολη από ποτέ» υπογραμμίζουν.
Δεν είναι τυχαία η ανησυχία των Γιατρών του Κόσμου για τις περιοχές αυτές καθώς ακόμη και πριν από τη χθεσινή στρατιωτική κλιμάκωση της σύγκρουσης, σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτιόταν από την ανθρωπιστική βοήθεια για τα προς το ζην. Περισσότεροι από 850.000 είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. «Φοβόμαστε ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν δραματικά» τονίζουν χαρακτηριστικά.
«Ανοίξτε τους δρόμους για να φύγει ο κόσμος»
«Η προστασία των ανθρώπινων ζωών πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα όλων των πολιτικών και στρατιωτικών αποφάσεων. Καλούμε επειγόντως τα μέρη της σύγκρουσης να προστατεύσουν τους ανθρώπους και τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επιπλέον, πρέπει να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι για όσους πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Όλα τα κράτη που θεωρούνται ασφαλείς χώρες πρέπει να είναι ανοικτά για τους ανθρώπους που προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές»
Έκκληση για δωρεές στον άμαχο πληθυσμό
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας και κυρίως στη Μαριούπολη, διαμένουν περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι που ανήκουν στην ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας. Οι Γιατροί του Κόσμου έχοντας δραστηριοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή ήδη από τη δεκαετία του 1990 και γνωρίζοντας τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας για υποστήριξη, κάνουν έκκληση για την οικονομική ενίσχυση ώστε να υποστηρίξουν τον άμαχο πληθυσμό.
Η ομάδα των Γιατρών του Κόσου απαριθμεί 100 επαγγελματίες και δραστηριοποιείται στην Ουκρανία από το 2015.
Κάντε μια δωρεά στο mdmgreece.gr/dorees/kane-mia-dorea