Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα είχαμε σοβαρά περιστατικά σε τουλάχιστον πέντε φαρμακεία, όλα στην ανατολική πλευρά της πόλης.
Μάλιστα σε δύο εξ αυτών οι δράστες άρπαξαν χρήματα από το ταμείο με την απειλή μαχαιριού.
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα φαρμακεία έχουν μπει στο στόχαστρο των κακοποιών. Από τη μία καταγράφονται ληστείες υπό την απειλή αιχμηρού αντικειμένου, με τους επιτήδειους να αρπάζουν τα χρήματα από την ταμειακή μηχανή των φαρμακείων.
»Ωστόσο συνήθως δεν βρίσκουν αξιόλογα χρηματικά ποσά, παρά μόνο λίγα μετρητά και κέρματα, αφού η πλειοψηφία των συναλλαγών στα φαρμακεία γίνεται με τη χρήση POS.
Από την άλλη καταγράφονται και διαρρήξεις με τους δράστες να καταστρέφουν τζαμαρίες, να παραβιάζουν στόρια, να σπάνε κλειδαριές και να προκαλούν σοβαρές ζημιές στα φαρμακεία», εξηγεί ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.
Παράλληλα επισημαίνει ότι «εμείς από την πλευρά μας λαμβάνουμε όσα μέτρα μπορούμε για να θωρακίσουμε τα φαρμακεία μας. Ωστόσο είναι αναγκαία και η ενίσχυση των περιπολιών από την Ελληνική Αστυνομία.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φαρμακευτικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το σοβαρό αυτό ζήτημα.
Τον Ιανουάριο του 2018 είχε γίνει συνάντηση με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τότε υπήρχε έξαρση κλοπών και διαρρήξεων στα φαρμακεία της πόλης, ενώ είχαμε ζητήσει και επείγουσα συνάντηση τον Οκτώβριο του 2019 για το ίδιο θέμα».
«Αγκάθι» το νομοθετικό κενό
Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «αποτελεί ‘αγκάθι’ το νομοθετικό κενό που υπάρχει και αφορά στην αντιμετώπιση αυτών των κακοποιών. Η αστυνομία τούς συλλαμβάνει και την επόμενη μέρα με απόφαση της Δικαιοσύνης αφήνονται ελεύθεροι.
Πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή κουβέντα γύρω από το θέμα, διότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής ούτε στο χώρο εργασίας του ούτε στο σπίτι του».