Η διάταξη ορίζει ότι «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».
Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αντιπολίτευση. Έτσι, , ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξήγησε που αποσκοπεί αυτή η ρύθμιση.
«Σκοπός είναι να θωρακίσουμε τα μέλη της της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έτσι ώστε να αποτρέψουμε πρόσωπα τα οποία είτε από άγνοια είτε σκοπίμως κάνουν κατάχρηση των οικονομικών δυνατότητων που παρέχει ο νομοθέτης και δημιουργούν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία της Επιτροπής Οφείλουμε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε την ευθυκρισία και την ανεξαρτησία των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα και να εισηγούνται αναλόγως» ανέφερε.
Άλλωστε, όπως πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αποτελείται από επιστήμονες και η διατύπωση επιστημονικών απόψεων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτέλεσμα δίωξης
Η απάντηση Κοντοζαμάνη στο αίτημα του ιατρικού κόσμου για ασυλία
Με σημερινή του ανακοίνωση, ο ΠΙΣ ζήτησε την άμεση νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας κορωνοϊού.
Ο κ. Κοντοζαμάνης σχολίασε το θέμα ως εξής: «Σε ό,τι αφορά την αστική ευθύνη των γιατρών , το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες. Οι γιατροί δεν ευθύνονται έναντι τρίτων. Εφόσον παραστεί ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης, ο νομοθέτης είναι εδώ για να καλύψει οποιοδήποτε κενό προκύψει».
Θυμίζουμε ότι στο ΕΣΥ, παρόλο που οι νοσοκομειακοί ιατροί, οι πανεπιστημιακοί ιατροί και οι ειδικευόμενοι απαλλάσσονται από τυχόν ατομική ευθύνη έναντι τρίτων για τις πράξεις ή παραλείψεις τους, από την άλλη, ως δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται υπεύθυνοι έναντι του νοσοκομείου για τυχόν αποζημίωση, που θα κληθεί να καταβάλει αυτό σε τρίτους για δική τους ιατρική αμέλεια.
Σε περίπτωση, δηλαδή, που το Δημόσιο στραφεί εναντίον του γιατρού, ο τελευταίος θα κληθεί να του καταβάλει ό,τι κατεβλήθη στον τρίτο λόγω της προκληθείσης από τον ίδιο ζημίας.