Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε ότι αυτή τη στιγμή η διεθνής τάση αφορά τη χρήση μάσκας σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου σε χώρους αυξημένους κινδύνου. «Αυτό το γινόμενο των δύο, όπως σε Νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ιδιαίτερα για τους επισκέπτες, χώρους παροχής υγειονομικής φροντίδας και ΜΜΜ» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά, σχολίασε ότι στα σχολεία οι μάσκες έχουν βοηθήσει πολύ και ήταν πολύ καλή η συμμόρφωση των παιδιών.
«Η τάση είναι να ελευθερώσουμε τα παιδιά από τις μάσκες αλλά αυτό θα είναι συνάρτηση των επιδημιολογικών δεδομένων και τη μείωση νοσηλειών. Σίγουρα προς το φθινόπωρο θα είμαστε σε θέση να μην έχουμε μάσκες στα σχολεία. Ενδιάμεσα και μέχρι τότε και μέχρι να έχουμε μείωση των νοσηλειών, κρατάμε τις μάσκες» εκτίμησε.
Τέλος, η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κ. Παγώνα Λάγιου, εξέφρασε την ελπίδα της να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να απαλλάξουμε τα παιδιά από αυτό το περιοριστικό μέτρο. «Η χρήση της μάσκας σε settings που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο νομίζω ότι έχει θέση» ανέφερε.
Πρόσθεσε, όμως, ότι καταλυτικά για το μέλλον της μάσκας θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Το σύνδρομο MIS-C χτυπάει και τα παιδιά στην Ελλάδα
Στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισης του πολυσυστηματικού φλεγμονώδες σύνδρομου σε παιδιά που σχετίζεται με την COVID-19, έδωσε κατά την εκδήλωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Τσόλια.
Σε μία πολυκεντρική μελέτη υπολογίστηκε ότι έως το Δεκέμβριο 120 παιδιά νοσηλευτηκαν με Πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μετά από νόσο COVID
- ένα 20% νοσηλεύτηκε στις ΜΕΘ
- ένα 40% μυοκαρδίτιδα
- 7% ανευρισματα των στεφανιαίων
Σύμφωνα με τη κ. Λάγιου το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) που εκδηλώνεται μετά τη νόσο με COVID, προκαλεί τη μεγαλύτερη νοσηρότητα στα παιδιά. «Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες του συνδρόμου αυτού στο αγγειακό σύστημα των παιδιών» σχολίασε χαρακτηριστικά
Ο εμβολιασμός σε παιδιά 12-17 ετών παρέχει προστασία σε ποσοστό 91% έναντι αυτού το συνδρόμου.
Ζαούτης: Μικρή αύξηση στις νοσηλείες
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε ότι παρατηρούμε μια μικρή αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων, που οφείλεται εν μέρει στην Όμικρον 2, που είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το αρχικό στέλεχος Ο σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα και τους θανάτους.
Επίσης, παρατηρείται μικρή αύξηση στις νοσηλείες τις τελευταίες ημερες, αν και τα στοιχεία ακολουθούν τα παγκόσμια δεδομένα. Η Όμικρον 2 εμφανίζει χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νοσηλείας και θανάτων.
«Έχουμε περάσει σε μια νέα φάση της πανδημίας, αλλά δεν σημαίνει ότι έχει τελειώσει. Σε αυτή τη φάση, όμως, θα πρέπει να εστιάσουμε στους δείκτες που θα πρέπει να παρακολουθούμε. Σταδιακά θα πρέπει να φύγουμε από τη μέτρηση κρουσμάτων και να περάσουμε σε νοσηλείες, στις διασωληνώσεις σε ΜΕΘ και στις απώλειες ζωής. Αυτοί είναι οι σκληροί δείκτες που θα παρακολουθούμε, όπως συμφωνούν επιστήμονες και κράτη» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος αναφορικά με το testing, σχολίασε ότι έχει αλλάξει διεθνώς, καθώς γίνονται νωρίτερα και εστιάζουν σε συμπτωματικά άτομα και άτομα υψηλού κινδύνου. «Άρα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα είναι συγκριτικός στο μέλλον. Θα ακολουθήσουμε, λοιπόν, και εμείς» κατέληξε.
Όμικρον: Μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου αλλά «δεν είναι αθώα»
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρη Παρασκευή, ο μ.ο. ηλικίας νοσηλειας σε ΜΕΘ έχει αυξηθεί και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι η «Ομικρον δεν είναι αθώα», μπορεί να προκαλεί μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, αλλά οδηγεί σε νοσηλείες με σοβαρή νόσο.