Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όλοι πολίτες θα μπορούν να έχουν το προσωπικό τους γιατρό. Όταν επιτευχθούν υψηλά ποσοστά τότε εγγραφή θα γίνει και για τα παιδιά, στους παιδιάτρους τους. Ο/Η προσωπικός ιατρός θα μπορεί να είναι είτε παθολόγος είτε γενικός γιατρός, ενώ για τους χρονίως πάσχοντες το ρόλο θα μπορεί να αναλάβει και ένας εξειδικευμένος γιατρός, όπως ογκολόγος για τους καρκινοπαθείς, καρδιολόγος σε άτομα με καρδιολογικά προβλήματα κλπ.
Αυτοί οι γιατροί μπορούν να προέρχονται είτε από τα Κέντρα Υγείας, είτε από τις ΤΟΜΥ, μπορεί να συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ αλλά ακόμα και ανεξάρτητοι ιδιώτες γιατροί.
Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τον Προσωπικό τους Ιατρό εντελώς δωρεάν. Επειδή στόχος είναι αποκτήσει το σύνολο του πληθυσμό τον προσωπικό του γιατρό εξετάζονται κίνητρα και αντικίνητρα, τα οποία δεν έχουν κλειδώσει ακόμα. Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα εξετάζεται ο πολίτης που πηγαίνει μέσω του προσωπικού ιατρού να έχει χαμηλότερη συμμετοχή σε φάρμακα και ιατρικές πράξεις, όπως επίσης και να βρίσκει πιο εύκολα ραντεβού στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν στερείται ο πολίτης το δικαίωμα να επισκέπτεται χωρίς παραπομπή από προσωπικό ιατρό όποιον άλλο γιατρό ειδικότητας επιθυμεί, ο οποίος επίσης έχει το δικαίωμα παραπομπής σε εξετάσεις και νοσοκομείο. Το «κλειδί» είναι ότι ο πολίτης μπορεί να επιλέγει ελεύθερα τον προσωπικό του γιατρο.
Από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν οι πλατφόρμες γιατρών και πολιτών στο σύστημα. Αρχικά θα μπορεί να επιλέγει γιατρό μέσα από λίστες που θα αναρτηθούν και να εγγράφεται μόνος του ή να τον εγγράφει ο ίδιος ο γιατρός, ο οποίος άλλωστε έχει και την ευθύνη συμπλήρωσης του ηλεκτρονικού του φακέλου. Σε πλήρη εφαρμογή αναμένεται να τεθεί το σύστημα από 1/1/2023.
Η αμοιβή των γιατρών, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας, θα είναι πολύ ικανοποιητική. Κάθε γιατρός θα μπορεί να παρακολουθεί έως 2.000 άτομα και θα αμείβεται ανάλογα, με τη μορφή του capitation, δηλαδή θα προβλέπεται αμοιβή ανά πολίτη. Οι σύμβαση των γιατρών με τον ΕΟΠΠΥ θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο. Αν για παράδειγμα, με το προηγούμενο σύστημα, ο οικογενειακός γιατρός λάμβανε φιξ 2.000 ευρώ το μήνα, με το νέο σύστημα εκτιμάται ότι οι αμοιβές του θα είναι πάνω από διπλάσιες.
Για τις απομακρυσμένες περιοχές οι πολίτες δεν θα εγγράφονται σε αγροτικούς γιατρούς που μπορεί να αλλάζουν, θα εγγράφονται απευθείας στη δομή υγείας.
Επίσης, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται δωρεάν κατ’οίκον νοσηλεία και οδοντιατρική περίθαλψη για τα ευάλωτα άτομα.
Παράλληλα, θεσμοθετούνται και τα απογευματινά χειρουργεία, η υλοποίηση των οποίων όμως αναμένεται να καθυστερήσει.
Ως προς την αμοιβή, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται σε ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζουν οι ιδιωτικές κλινικές. Δηλαδή, το 70% των ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο), το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, 30% ο ασθενής όπως και την αμοιβή του γιατρού. Στα δημόσια νοσοκομεία το 30% θα πηγαίνει για τις αμοιβές του λοιπού προσωπικού.
Επίσης, επιδιώκεται να εφαρμοστεί το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών και ιδιωτικών κλινικών και στο δημόσιο τομέα.
Εκτιμάται ότι το προηγούμενο σύστημα δεν πέτυχε καθώς δεν εξηγήθηκε ποτέ στον πολίτη ποια πλεονεκτήματα, επίσης είχε ένα σύστημα αμοιβών στο οποίο τελικά έβαζε χρήματα και από την τσέπη του. Σημαντικό για την επιτυχία του νέου συστήματος λοιπόν θα είναι να το αγκαλιάσουν οι γιατροί και οι πολίτες.