Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού ότι αυτή τη στιγμή καταρτίζουν το επιχειρησιακό πλάνο των εμβολιασμών COVID-19, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία υλοποιεί και το πλαίσιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών, με βάση τα κριτήρια των παγκόσμιων οργανισμών, που είναι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει προσυμφωνίες αγοράς με 3 εταιρείες (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson) και βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές.
Όσον αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού κατά της γρίπης αυτή πηγαίνει πολύ καλά, καθώς μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί 2.718.714 εμβόλια, έχουν εκτελεστεί 2.129.719, ενώ βρίσκονται στην αγορά 3.100.000.
«Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι οι πρώτοι που εμβολιάζονται είναι τα άτομα 60 ετών και άνω και αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Χτίζουμε με αυτόν τον τρόπο ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μαζί με τα μέτρα προφύλαξης θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή μάχη που δίνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η πίεση στο Σύστημα Υγείας
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν εξαρτάται τόσο από τον αριθμό των κρουσμάτων όσο από τον «αριθμό όσων θα χρειαστούν νοσηλεία για COVID-19. Απέχουμε ακόμη από το «κόκκινο», αλλά θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας και, μάλιστα, όταν το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορονοϊός».
Ανέφερε χαρακτηριστικά ορισμένα στοιχεία: Ειδικότερα στα νοσοκομεία όλης της χώρας πραγματοποιήθηκαν:
-516.379 εξετάσεις ασθενών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
-285.802 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
-40.032 Χειρουργεία
-50.114 εξετάσεις ασθενών στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Ο Υπουργός Υγείας ήταν κατηγορηματικός ότι η κυβέρνηση υλοποιεί αποτελεσματικό το σχέδιο της για ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, κάτι που αποδείχθηκε και με την πρόσφατη προσθήκη 50 ΜΕΘ στο «Σωτήρια».
Από την αρχή της πανδημίας έχουν γίνει περίπου 7.000 προσλήψεις: 745 ιατροί, 3.867 νοσηλευτές, 1.277 διοικητικό προσωπικό, 752 παραϊατρικό προσωπικό και 171 τεχνικοί. «Μάλιστα, όπως έχει πει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι 4.000 νοσηλευτές θα έχουν τη δυνατότητα μέσω ΑΣΕΠ να μονιμοποιηθούν» συμπλήρωσε.
«Το 2019 παραλάβαμε 557 κλίνες και τώρα λειτουργούν 974 κλίνες, εκ των οποίων οι 289 είναι ΜΕΘ-COVID. Υπάρχει, όντως, αυξητική τάση, αλλά θέλω να σκεφτείτε ότι το Σύστημα Υγείας, εκτός από την πανδημία, προσφέρει τις υπηρεσίες του, στα τακτικά και έκτακτα περιστατικά των συμπολιτών μας: τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες. Όλα αυτά συνεχίζουν να συμβαίνουν και το ΕΣΥ είναι εδώ για όλους μας. Κυρίως για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν και δεν έχουν» ανέφερε σχετικά με τις ΜΕΘ.
Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας αλλά τήρησης των μέτρων
Όταν ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της πανδημίας απάντησε ότι δεν πρόκειται για θέμα αισιοδοξίας αλλά τήρησης των μέτρων.
Στη συνέχεια δικαιολόγησε τους, αναφέροντας ότι δεν τους στοχοποεί. «Οι νέοι δεν στοχοποιούνται, όπως λέτε, τουλάχιστον όχι από εμένα. Πράγματι, είναι και ασυμπτωματικοί, και με μεγάλη κινητικότητα - βγαίνουν έξω, βρίσκονται με τις παρέες τους, διασκεδάζουν. Κάνουν, δηλαδή, ό,τι κάνει κάθε άνθρωπος στην ηλικία τους. Αναπόφευκτα, όμως, γίνονται υπερμεταδότες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους καθίζουμε στο σκαμνί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε τρόπο να μειώσουμε αυτή την υπερμετάδοση. Τώρα, βεβαίως και έκανα έκκληση στους 65 και άνω ετών, όπως και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προσέχουν πια - διπλά και τριπλά - διότι κινδυνεύει η ζωή τους. Να μην έρχονται σε επαφή με πολλούς, να προσέχουν πολύ στις επαφές με νεότερα άτομα, να περιορίσουν τις εξόδους τους για λίγο καιρό και οπωσδήποτε να εμβολιαστούν για την γρίπη». .
Τέλος ανέφερε ότι ο κόσμος παγκοσμίως έχει κουραστεί να τηρεί τα μέτρα επί τόσους πολλούς μήνες, προσθέτοντας, όμως, ότι πρέπει να αυτοπειθαρχήσουμε.