«Μετά την δημοσίευση υπουργικών αποφάσεων σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού του ΠΙ χαιρετίζουμε ως Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος ως απολύτως απαραίτητη την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την θεσμοθέτηση του ΠΙ και του σημαντικού του ρόλου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την διαφύλαξη και προστασία της υγείας των πολιτών. Ο Παθολόγος ήταν διαχρονικά και θα παραμένει ο στυλοβάτης της ΠΦΥ» αναφέρουν αρχικά στην ανακοίνωσή τους.
Προσωπικός γιατρός: Πρόταση συμπληρωματικής αμοιβής
Και συνεχίζουν: «Θεωρούμε ότι η βάση της οικονομικής αποζημίωσης μπορεί να εκλαμβάνεται οριακά ρεαλιστική, αλλά θα πρέπει να ληφθεί σχετική μέριμνα για τα λειτουργικά έξοδα ενός ιδιωτικού ιατρείου (ενοίκιο, γραμματειακή υποστήριξη κλπ.) που μπορεί να αποδυναμώσουν τελικά την δυνατότητα ουσιαστικής λειτουργίας ενός ιατρείου με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει. Προτείνουμε την παροχή κάποιου συμπληρωματικού στην αμοιβή επιδόματος ανάλογου με το πλήθος των εγγεγραμμένων ασφαλισμένων στο ιατρείο» αναφέρει η Ένωση.
Παράλληλα, τονίζει ότι δεν υπάρχει «ουδεμία πληροφόρηση με το πλήθος και τoν κανόνα των επισκέψεων των ασφαλισμένων ή ως πάσχοντες από χρόνιο νόσημα ούτε υπάρχει ενημέρωση σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται καθώς και πως θα αποζημιώνονται οι ΠΙ για τα τυχόν επείγοντα περιστατικά εκτός των προκαθορισμένων ραντεβού» και προτείνει να μην υπάρχει συντελεστής ετήσιας αποζημίωσης ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά ενιαίος συντελεστής για όλους τους ασφαλισμένους της τάξεως των 35 ευρώ, προς αποφυγή της άγρας ηλικιωμένων ασθενών από ορισμένους.
Σχετικά με τις ποινές αναφέρουν ότι: «Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να επιβάλλονται οιεσδήποτε ποινές εάν κάποιος ασθενής επιθυμεί να συμβουλευτεί ΑΛΛΟΝ μη συμβεβλημένο ιατρό εάν έχει αμφιβολίες για την θεραπεία που του έχει συστηθεί ή δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσου ραντεβού με τον ιατρό που έχει εγγραφεί» και τονίζουν ότι: «θα πρέπει να εξευρεθεί λύση ώστε οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα να έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού για να μη κινδυνεύσει από τυχόν καθυστερήσεις η εύθραυστη υγεία τους».
Η πληρωμή να γίνεται προκαταβολικά και το όριο επισκέψεων να μην ξεπερνά τα 1500 άτομα ανά γιατρό
Παράλληλα, προτείνουν ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε συμβεβλημένο ιατρό με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο και αιτιάσεις να καταθέτει ένσταση και αίτημα διαγραφής από τη λίστα των ασθενών του, τους δύστροπους ασθενείς που επιβαρύνουν και διαταράσσουν την λειτουργία του ιατρείου και δυσχεραίνουν την παροχή των υπηρεσιών στους άλλους ασφαλισμένους.
Τέλος, ζητούν η πληρωμή των συμβεβλημένων ιατρών να ολοκληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και σε τυχόν καθυστερήσεις να υπάρχουν ρήτρες αντίστοιχες με τις οφειλές στο δημόσιο. «Το ιδιωτικό ιατρείο δεν θα μπορεί να επιβιώσει χωρίς να καλύπτονται τα διαρκή και σταθερά λειτουργικά του κόστη» αναφέρει η ΕΕΠΕ.
Επίσης, δεν φαίνεται να συμφωνούν με το ανώτατο όριο των 2000 ατόμων την εβδομάδα. «Προτείνουμε το ανώτερο όριο εγγραφής ασφαλισμένων να είναι τα 1500 άτομα ανά ΠΙ για να μπορούν να τύχουν επαρκούς ιατρικής κάλυψης» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.