Ο επιδημιολόγος Michael Ryan, διευθύνων Σύμβουλος του Προγράμματος Health Emergencies του ΠΟΥ, προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολύ «προσεκτικές» την στιγμή που μειώνουν τους περιορισμούς για τον κορονοϊό την στιγμή που η μετάλλαξη Όμικρον επικρατεί.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στην χώρα μας η καραντίνα μειώθηκε στις 5 μέρες για όσους δεν έχουν συμπτώματα και όσοι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι τεστ λίγες μέρες αργότερα μόνο αν έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ που μπορείτε να δείτε εδώ. Παράλληλα, οι συστάσεις των γιατρών πριν από λίγες μέρες έδειχναν πολύ μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα λόγω της Όμικρον και τόνιζαν ότι κανονικά με λίγο συνάχι ή μπούκωμα μένουμε σπίτι μας και κάνουμε τεστ. Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη ήταν ξεκάθαρη ως προς αυτό: «Όποιος έχει συνάχι δεν σηκώνεται να πάει στη δουλειά του γιατί τα συμπτώματα της Όμικρον είναι πολύ απλά. Με συνάχι και μπούκωμα μένουμε σπίτι μας», εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ στις 27 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος τόνισε από την πλευρά του «ότι όποιος έχει συμπτώματα, ακόμη και όταν έχει αρνητικό test, θα πρέπει πλέον να συμπεριφέρεται σαν να έχει κορονοϊό».
Σύμφωνα με το theguardian.com στην Αγγλία πάντως, οι άνθρωποι που είχαν αρνητικά αποτελέσματα την 6η και την 7η ημέρα την καραντίνας - με τα τεστ να έχουν πραγματοποιηθεί με 24 ώρες διαφορά - δεν χρειάζεται να μείνουν σε καραντίνα για 10 μέρες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πιέσεις ώστε να μειωθεί περισσότερο η καραντίνα για τους ασυμπτωματικούς, τη στιγμή που τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ, τονίζουν ότι η μόλυνση του ιού πραγματοποιείται δύο μέρες πριν και τρεις μέρες μετά την ανάπτυξη των συμπτωμάτων. Η Αγγλία πάντως έχει μείνει στις 7 μέρες καραντίνας και αρνείται για την ώρα να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ όπως κάναμε και εμείς ως χώρα.
«Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να είμαστε προσεκτικοί τη στιγμή που αλλάζουμε στρατηγική και τακτική με βάση αυτά τα πρώιμα συμπεράσματα που έχουμε για την συμπεριφορά της Όμικρον» είπε χαρακτηριστικά ο Michael Ryan για να προσθέσει:«Δείχνει να είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά μπορεί και όχι, το ίδιο ισχύει για την μεταδοτικότητά της. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς και αν λειτουργούν τα εμβόλια. Για αυτό συστήνουμε σε αυτή τη φάση ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει γιατί τα συμπεράσματα που έχουμε στα χέρια μας από τις μελέτες είναι πρώιμα» είπε μεταξύ άλλων.
Την Τρίτη επίσης, ο Chris Hopson, ο Διευθύνων Σύμβουλος της NHS Providers, τόνισε ότι αρκετοί υγειονομικοί φοβούνται ότι θα υπάρχει έλειψη προσωπικού λόγω της καραντίνας και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ο ίδιος τόνισε στο ραδιόφωνο του BBC την Τετάρτη ότι πρέπει να ισορροπήσει ο κίνδυνος με την έννοια ότι για να μειώσουμε την καραντίνα στις πέντε μέρες πρέπει να έχουμε σαφή συμπεράσματα στα χέρια μας ότι όντως αυτή η τακτική δεν πρόκειται να αυξήσει τα επίπεδα μόλυνσης. Παράλληλα, αξίζει να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι μέχρι τώρα η νόσηση από την μετάλλαξη Όμικρον μοιάζει με απλό κρυολόγημα, όπως όλοι οι περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσαν ότι υπάρχει και μια συγγενική παραλλαγή της η οποία δεν είναι ανιχνεύσιμη ούτε από τα PCR...Μια νέα μοριακή μέθοδος είναι πλέον ικανή να ανιχνεύει απολειστικά την Όμικρον και τις παραλλαγές, χωρίς παρόλα αυτά να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την μέθοδο αυτή.
Όμικρον: Moιάζει με κρυολόγημα αλλά δεν είναι…
Τα «σημάδια» της Όμικρον τις πρώτες 48 ώρες:
Ρινική καταρροή
Ξηρός λαιμός
Πονοκέφαλος
Κόπωση
Φτέρνισμα
Υπενθυμίζεται επίσης όπως μάλιστα εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορονοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Επίσης, όπως εξήγησε ο κ. Δημόπουλος αυτό σημαίνει ότι προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία.
Ανεξάρτητα από τις μέρες καραντίνας που αποφασίζει η κάθε κυβέρνηση αυτό που είναι απόλυτα λογικό και πρέπει να ακολουθούμε όλοι για την προστασία την δική μας και των αγαπημένων μας είναι ο εμβολιασμός, οι αποστάσεις, το καλό και σωστό πλύσιμο των χεριών και όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον ότι έχουμε συμπτώματα να μένουμε μακριά από τους άλλους. Τα τεστ εξακολουθούν να είναι σημαντικά εργαλεία και οφείλουμε να τα εκμεταλλευόμαστε επίσης, ενώ δεν καθυστερούμε να πάμε στον γιατρό ή στο νοσοκομείο όταν τα συμπτώματα χειροτερεύουν.