Στο Κυριακάτικο Βήμα γίνεται λόγος για «βαθιά δυσαρμονία ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την άλλη», με τη δυσφορία των κ.κ. Τσιόδρα - Χαρδαλιά να οφείλεται στο γεγονός ότι «η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Με αφορμή το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο αλλά και αυτό της Κυριακάτικης Δημοκρατίας που αναφέρουν «ότι ο ΕΟΔΥ δίνει ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα κρούσματα , τη διασπορά του ιού , τον επιπολασμό της» ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. ζητάει διαφάνεια διότι, όπως αναφέρει «είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα που τεκμηριώνουν την εκτίμηση κινδύνου και τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ζωή , την καθημερινότητα και την επιβίωση τους».
Γι αυτό καταθέτει την εξής επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.
«Τι προτίθεται να κάνει ώστε να εξαλείψει τις σκιές περί αδιαφάνειας και πολιτικής ιδιοτέλειας κατά τον χειρισμό της κρίσης, αποκαθιστώντας την αξιοπιστία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εισηγήσεις της . Θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής όπως έχει ζητήσει εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ».
Διάβασε ΕΔΩ αναλυτικά τις καταγγελίες του Κυριακάτικου Τύπου προς τον ΕΟΔΥ
H απάντηση του ΕΟΔΥ στις καταγγελίες
«Τα δημοσιεύματα για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας που “φιλοξενούνται” σε κυριακάτικα έντυπα αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας», ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ, απαντώντας σε καταγγελίες για κενά και μεθοδεύσεις στην καταγραφή στοιχείων.
«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές. Συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό «η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη».
Διευκρινίζεται λοιπόν ότι:
1. Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
2. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινα η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ.