Σημαντικές είναι πλέον οι ενδείξεις ότι το στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται γρηγορότερα από άλλες παραλλαγές και επηρεάζει άτομα που είναι εμβολιασμένα ή έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αναφέρει το Reuters.
Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε και ένα παραπάνω στοιχείο σχετικά από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Δευτέρας, τονίζοντας ότι όσοι έχουν νοσήσει από τη νόσο Covid -19 στο παρελθόν κινδυνεύουν 4 με 5 φορές περισσότερο να μολυνθούν από την Όμικρον διευκρινίζοντας ότι η φυσική νόσηση δεν επαρκεί για να «κλειδώσει» την ανοσία.
Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, ο κορονοϊός έχει στοιχίσει πάνω από 3,3 εκατομμύρια ζωές το 2021 - αριθμός που υπερβαίνει τους συνολικούς θανάτους από τον ιό HIV, την ελονοσία και τη φυματίωση την περασμένη χρονιά.
Την ίδια στιγμή, ο Giorgio Palu, πρόεδρος του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων (AIFA), εκτίμησε ότι ενδεχομένως να απαιτούνται έως και 40 φορές περισσότερα αντισώματα για να εξουδετερωθεί η παραλλαγή Όμικρον σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.
Rapid test και σε εμβολιασμένους
Εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τα τεστ για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει από χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Υπουργός Υγείας από την πλευρά του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κάνουν rapid test και οι εμβολιασμένοι πριν τις εορταστικές συγκεντρώσεις ενώ ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι αν αυτό αποφασιστεί θα επιβαρύνει τους εμβολιασμένους.
Ατσαλάκης: Έρχεται επιθετική η Όμικρον, περιορίστε τις επαφές σε κλειστούς χώρους
Η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας επρόκειτο να είναι επιθετική , όπως την χαρακτήρισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Γιώργος Ατσαλάκης προτέινοντας κάποια μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».
«Όταν θα έρθει η Όμικρον, θα ανέβει πολύ επιθετικά. Στην Αγγλία από τα 32 κρούσματα, σε μια εβδομάδα έφτασαν τα 532 και σε 2 εβδομάδες ξεπέρασαν τις 15 χιλιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε καθηγητής, θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ συμφώνησε πως θα έπρεπε να εξεταστεί να μπεί φρένο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών. «Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο ίδιος.
Επεσήμανε δε ότι το κύμα της Ομικρόν θα φέρει περισσότερα κρούσματα από την Δέλτα. «Θα δούμε κρούσματα που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεαστεί ο αριθμός των νοσηλειών».
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για υποχρεωτικό τεστινγκ εν όψει του ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς, τόνισε ότι είναι ένα μέτρο καλό καθώς είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η Όμικρον παρακάμπτεί την ανοσία, αν και δεν είναι γνωστό σε τι ποσοστό και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για τα ακριβή δεδομένα, όπως ανέφερε.
Τόνισε ότι ο δείκτης που προβληματίζει στη χώρα μας είναι το υψηλό ποσοστό θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. «Στα 3 προηγούμενα κύματα μετά την κορύφωση των κρουσμάτων σε 10-15 μέρες οι θάνατοι είχαν αποκλιμακωθεί ενώ σε αυτό έχουν περάσει 35 μέρες παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, οπότε βρισκόμαστε σε πίεση ήδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουμε διαγνώσει αυτό είναι σίγουρο, αλλά έχουμε αρκετά ενδεικτική εικόνα. Είναι νομοτέλεια ότι θα έρθει η Όμικρον, είμαστε λίγο πιο πίσω σε σχέση με άλλα κράτη διότι δεν δεχόμαστε πολλούς ξένους.
Παράλληλα, δήλωσε πως είναι σημαντικό να γίνει η τρίτη δόση για να κρατηθεί ενεργό το 64% των εμβολιασμών που έχει μέχρι στιγμής η χώρα μας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους άμεσα.
Βασιλακόπουλος για Όμικρον : «Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από αυτά που έχουμε διαγνώσει, αυτό είναι σίγουρο»
Για ένα στέλεχος εξαιρετικά μεταδοτικό του οποίου η έλευση στη χώρα μας αποτελεί νομοτέλεια, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα της παραλλαγής από αυτά που έχουν διαγνωστεί αν και όπως είπε υπάρχει μια ενδεικτική εικόνα, λόγω της ιχνηλάτησης.
«Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία μέσα σε τρεις εβδομάδες από την εμφάνιση της , η Όμικρον είναι το κυρίαρχο στέλεχος των νέων διαγνώσεων, οπότε το γεγονός αυτός επιβεβαιώνει έχει μια πάρα πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», ανέφερε επίσης.
Τέλος, για τους ανεμβολίαστους τόνισε χαρακτηριστικά πως πρέπει να δεχτούν να εμβολιαστούν και να εμπιστευτούν την επιστήμη, καθώς όσο δεν το κάνουν τόσο καθυστερεί το τέλος της πανδημίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε έναν θάνατο που σχετίζεται με τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι μόλις ένα μήνα πριν, τον Νοέμβριο, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε το νέο στέλεχος ανησυχητικό, καθώς ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων που φέρει το καθιστά πιθανώς πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο.
Εν μέσω της εισροής νέων κρουσμάτων που προκαλούνται από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή πρόσθετων περιορισμών για την πανδημία και προτρέπουν τους πολίτες να λάβουν την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου.
Υπενθυμίζεται ότι η έντονη ανησυχία για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον οδήγησε στην αναβολή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022.