Για την καταγραφή του άμεσου οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της κρίσης, η Eurofound ξεκίνησε μία διαδικτυακή έρευνα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες στις 9 Απριλίου. Με τον τίτλο «Ζωή, Εργασία και COVID-19», η έρευνα στοχεύει να ερευνήσει το αντίκτυπο στην ευημερία, την τηλεργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει μία γκάμα ερωτήσεων που αφορούν διαφορετικής ηλικίας άτομα και καταστάσεις ζωής. Οι περισσότερες ερωτήσεις βασίζονται στη Έρευνα της Eurofound για την ευρωπαϊκή ποιότητα ζωής, τις συνθήκες εργασίας. Κάποιες ερωτήσεις προσαρμόστηκαν από άλλες πηγές, όπως εκείνες της Ε.Ε. που αφορούν τα στατιστικά εισοδήματος και συνθηκών ζωής.
Από τις 30 Απριλίου περισσότερα από 85 χιλιάδες άτομα έχουν λάβει μέρος στο πρώτο τμήμα της έρευνας. Αυτή θα παραμείνει στο διαδίκτυο για τους επόμενους μήνες για να καταγράψει το αντίκτυπο της πανδημίας στο επίπεδο ζωής και εργασίας μέσα στην Ε.Ε και τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευτούν το Σεπτέμβρη του 2020.
Παρακάτω, παραθέτονται τα πρώτα σημαντικά ευρήματα:
- Οι χώρες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία περισσότερο παρατήρησαν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευημερία τους. Η ικανοποίηση από τη ζωή των πολιτών στη Γαλλία είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με έρευνες που είχαν διεξαχθεί πριν την κρίση.
- Πάνω από τους μισά άτομα που απάντησαν και ζουν στην Ε.Ε ανησυχούν για το μέλλον τους λόγω του COVID-19. Μόνο το 45% είναι αισιόδοξο. Σε σχέση με έρευνες που είχαν διεξαχθεί πριν την κρίση, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και το Βέλγιο τα επίπεδα αισιοδοξίας είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο.
- Η εμπιστοσύνη του κόσμου που ζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους θεσμούς και τις κυβερνήσεις της έχει πέσει δραματικά. Ειδικά σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για τη δράση που λαμβάνει η Ένωση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
- Περισσότερο από το ένα τέταρτο εκείνων που απάντησαν σε αυτό το στάδιο της έρευνας δήλωσαν ότι έχασαν τη δουλειά τους προσωρινά (23%) ή μόνιμα (5%) με τους νέους άντρες να επηρεάζονται περισσότερο. Οι μισοί από αυτούς που δούλευαν βλέπουν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται ειδικά, στη Ρουμανία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία. Στις Σκανδιναβικές χώρες παρατηρήθηκαν λιγότερες μειώσεις στις ώρες εργασίας.
- Περίπου το 40% των ανθρώπων στην Ευρώπη σημείωσαν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη σε σύγκριση με πριν την πανδημία. Κοντά στα μισά νοικοκυριά ανέφεραν ότι δε μπορούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και πάνω από τους μισούς ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα στάνταρ του τρόπου ζωής τους για παραπάνω από 3 μήνες χωρίς εισόδημα. Τα πράγματα χειροτερεύουν για τα 3 τέταρτα των ανθρώπων χωρίς δουλειά, οι οποίοι δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα για πάνω από 3 μήνες. Το 82% των νοικοκυριών αναφέρει ότι δε μπορεί να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του.
Πατηστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της έρευνας