Η εθελοντική καταγραφή της κατάστασης υγείας των πολιτών από τους ίδιους σε καθημερινή βάση μπορεί να επιτευχθεί μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο ή υπολογιστή. Παρά την μεροληψία της αυτο-επιλογής (self-selection bias), το σύστημα μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαχρονική εξέλιξη της επιδημίας (χρήση «ύποπτων συμπτωμάτων» ως προσέγγιση για τη νόσο) και τη γεωγραφική διασπορά της. Η αναλογία των ατόμων με «ύποπτα συμπτώματα» (ιδίως σε αυτή τη φάση που άλλοι αναπνευστικοί ιοί δεν έχουν ευρεία κυκλοφορία) μπορεί να είναι καλό προσεγγιστικό μέτρο της επίπτωσης της νόσου από κορωνοϊό-19, όπως συμβαίνει με τη γρίπη, για την εκτίμηση διαχρονικών τάσεων και γεωγραφικών διαφορών.
Κύριος στόχος
Η παρακολούθηση της διαχρονικής τάσης της αναλογίας ατόμων με «ύποπτα συμπτώματα» σε ημερήσια βάση κατά τόπο κατοικίας (γεωγραφικό επίπεδο ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων). Ο συσχετισμός με άλλες παραμέτρους, όπως ηλικία, φύλο καθώς και κατοικία σε συνθήκες συγχρωτισμού, συγκατοίκηση με ηλικιωμένα άτομα, υποκείμενα νοσήματα, εργασία σε νοσοκομείο.
Μπορεί να δοκιμαστούν διαφορετικά κριτήρια/ορισμοί των «ύποπτων συμπτωμάτων» και στην πορεία να επιλεγεί η κατάλληλη ισορροπία ευαισθησίας-ειδικότητας (π.χ. μόνο πυρετός > 38°C ή πυρετός > 38°C και βήχας ή/και άλλα συμπτώματα κλπ.). Μπορεί να λαμβάνονται υπόψη μόνο οι καταγραφές που ακολουθούνται από τουλάχιστον μία ημέρα δήλωσης «είμαι καλά», ώστε να αποφευχθεί η μεροληψία της διαφορικής συμμετοχής όσων έχουν συμπτώματα (βλ. Guerrisi C et al, 2018).
Δευτερεύοντες στόχοι
α) Αδρή εικόνα για τη συχνότητα εφαρμογής των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης από άτομα χωρίς συμπτώματα (και ιδιαίτερα παρακολούθηση τυχόν διαχρονικών μεταβολών ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας ή την εμφάνιση εξωτερικών συμβάντων)
β) Αδρή εικόνα της σχετικής συχνότητας των κυριότερων συμπτωμάτων της νόσου από κοροναϊό-19.
Για τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου πατήστε εδώ.