Αυτή δεν είναι άλλη από την πλατφόρμα που το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από λίγες μέρες και στην ουσία θα είναι ένας «βοηθός» για τους Διευθυντές των σχολείων σε ότι αφορά το ...κεφάλαιο Covid -19.
«Δεν αλλάζει κάτι για το μαθητή» διεβεβαίωσαν πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο news4health.gr. Κάθε Διευθυντής σχολείου θα μπορεί μέσω της πλατφόρμας το edupass.gr να βλέπει ποιοι μαθητές είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι πέρα από πόσα παιδιά είναι θετικά στον κορονοϊό. Στόχος της είναι να βοηθά τους Διευθυντές και τους καθηγητές να μπαίνει μια τάξη και να ελέγχεται καλύτερα η κατάσταση.
Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Υπουργείου παιδείας:
«Η νέα πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας.
Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο.
Η ως άνω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα ως άνω στοιχεία θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.
Στόχος του edupass.gov.gr είναι να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ως την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr».
Έτοιμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη προσέχως όπως είπαν πηγές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει τεθεί σε εφαρμογή.
Αξίζει να επισημανθεί ότι την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά για αυτό άλλωστε το αυξημένο και συχνό testing φαίνεται να είναι βασικός πυλώνας του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για την ώρα στα σχολεία.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στα παιδιά πάντως είναι συγκεντρωτικά και αφορούν το διάστημα 13 Σεπτεμβρίου 2021 – 19 Σεπτεμβρίου 2021 (2021-W37). Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών έφτασε τα 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.
Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε κατά την επίσημη ενημέρωση ότι ο αριθμός των θετικών self test στα σχολεία την πρώτη εβδομάδα είναι σταθερός, ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα κρούσματα, ούτε στις νοσηλείες των ανηλίκων.
Όπως είπε η ίδια το 24% των κρουσμάτων στην Ελλάδα συνολικά αφορά παιδιά κάτω των 18 ετών και θέλησε να τονίσει ότι δεν ισχύει ότι ένα στα τρία παιδιά νοσούν.
Η αύξηση στα κρούσματα των παιδιών όπως ξεκαθάρισε ότι είναι αναμενόμενη όπως είπε και οφείλεται στα τεστ που γίνεται το τελευταίο διάστημα.