Καθησυχαστικός είναι και ο επικεφαλής μονάδας Covid και καθηγητής του John Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και 70 χρόνια και οι γιατροί ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν.
«Δεν χρειάζεται ο ίδιος φόβος που είχαμε με τον Covid. Το 2019 μάθαμε για τον κορονοϊό στην Κίνα, επειδή βλέπαμε πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Με την ευλογιά των πιθήκων οι ασθενείς πάνε στα ιατρεία επειδή βλέπουν τα σημάδια στο δέρμα τους και είναι ένα ιός που γνωρίζουμε εδώ και 70 χρόνια. Αυτό είναι σπουδαίο γιατί ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Έχουμε φάρμακα και εμβόλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι με τον κορονοϊό οι επιστήμονες ήταν ανήσυχοι, γιατί οι ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί και κολλούσε ο ένας τον άλλον χωρίς να το γνωρίζουν. «Στην ευλογιά των πιθήκων την κολλάς στον άλλον όταν έχεις συμπτώματα», υπογράμμισε.
Ο κ. Γαλιατσάτος επισήμανε ότι το ερώτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η επιστημονική κοινότητα είναι πώς βγήκε αυτό το μικρόβιο έξω από την Αφρική κι έφτασε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Στην αρχή σκεφτόμασταν μήπως αυτός ο ιός έχει αλλάξει, μήπως υπάρχει κάποια μετάλλαξη και μπορείς να κολλήσεις με την αναπνοή, όμως αυτό δεν ισχύει», τόνισε.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, ανέφερε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί. «Το εμβόλιο της ευλογιάς που έκαναν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας πιστεύουμε ότι ακόμα δουλεύει και θα βοηθήσει για την ευλογιά των πιθήκων. Το CDC και ο FDA λένε ότι το εμβόλιο θα είναι ένα εργαλείο για εμάς. Μάλιστα, έχουμε φτιάξει κι εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων».
Πάντως, ο ίδιος συνέστησε προσοχή και όχι πανικό.
Δεν έχει την τάση να αλλάζει ο ιός
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως δεν έχει αποδείξεις ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε χθες 23/5 ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, επισημαίνοντας ότι αυτή η μολυσματική νόσος που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική έχει την τάση να μην αλλάζει.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής ήταν επίσης καθησυχαστικός για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ αναφέρθηκε και στο πώς ξεκίνησε η νόσος. «Η πρώτη πανδημία το 1958 καταγράφηκε σε μια αποικία πιθήκων, ωστόσο η πηγή τους θεωρείται ότι είναι μικρά θηλαστικά δηλαδή τρωκτικά ποντίκια, αρουραίοι της Αφρικής. Το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά προερχόταν από τις αγελάδες, και γι’ αυτό ονομάστηκε και δαμαλισμός, ο εμβολιασμός που γινόταν από τις αγελάδες. Η πηγή θεωρούνται τα τρωκτικά, ακόμα και στην περίπτωση των αγελάδων η μετάδοση έχει γίνει από τρωκτικά. Οι ονομασίες προέρχονται από τις πρώτες παρατηρήσεις», ανέφερε αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Στην Αφρική ο συγκεκριμένος ιός ενδημεί. Έχει κάνει επιδημίες και τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετά κρούσματα και έναν μικρό αριθμό θανάτων, οπότε το περίεργο είναι ΄τι αυτός ο ιός δημιουργεί την πρώτη επιδημία και εκτός Αφρικής, αυτό είναι που μας προβληματίζει και προσπαθούμε να το περιορίσουμε», συμπλήρωσε. «Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 33 κρούσματα στην Βρετανία, δεν είναι φόβος για να δημιουργήσει μία κατάσταση πανδημίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Μεταδίδεται στην πολύ στενή επαφή
Για τις πιθανότητες μετάδοσης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως, «Είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί εάν για παράδειγμα κάθεσαι δίπλα με κάποιον, μεταδίδεται στην πολύ στενή επαφή, αναφέρονται ως μολυσματικά τα μεγάλα σταγονίδια από το στόμα, αλλά και πάλι όχι όπως τα βλέπαμε στον covid. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει εξανθήματα, και υπάρχει πιθανότητα να γίνει μετάδοση και κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής επαφής γιατί μιλάμε για στενές επαφές. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτός ο ιός».
Επιπλέον, επεσήμανε πως, «οι μελέτες από την Αφρική κάνουν λόγο για ασυπτωματική μετάδοση, η μετάδοση ωστόσο είναι εξαιρετικά απίθανη. Από την στιγμή που δεν έχουν εξανθήματα, δεν το μεταδίδουν. Η γνώση μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν σχετίζεται με το ασυμπτωματικό του covid».
«Δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού»
Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής μίλησε για την καταγραφή κρουσμάτων στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών, είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μόσιαλος: Δεν είναι νόσος των γκέι
Από την άλλη, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE), υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση αυτά τα κρούσματα δεν μπορούν να προκαλέσουν έναν παγκόσμιο συναγερμό, την ώρα που όλος ο πλανήτης χαλαρώνει τα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19, έπειτα από δύο χρόνια.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβόμαστε νέα πανδημία, από αυτό τον ιό ειδικά, το λέω κατηγορηματικά» τόνισε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συμπλήρωσε ότι «προφανώς υπάρχει παγκόσμια ανησυχία, γιατί περάσαμε πάρα πολλά τα τελευταία 2,5 χρόνια με την πανδημία του κοροναϊού».
Στη Βρετανία έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά αυτό ίσως είναι υπερβολή γιατί μιλάμε για δεκάδες κρούσματα σε μια χώρα 67 εκατ. κατοίκων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται από αναπνευστικά σταγονίδια ή επαφή με υγρά στη στοματική κοιλότητα των ασθενών ή αν έρθουμε σε επαφή με τα δερματικά εξανθήματα των ασθενών ή αν ακουμπήσουμε τα σεντόνια ή το μαξιλάρι τους.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE υπογράμμισε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν θα πρέπει να θέσει στο στόχαστρο τη γκέι κοινότητα.
«Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι «νόσος των γκέι» που μεταδίδεται σεξουαλικά, μεταδίδεται απλώς λόγω στενών επαφών μεταξύ των ανθρώπων» ξεκαθάρισε ο κ. Μόσιαλος.
Ο ΠΟΥ έχει τονίσει πάντως ότι διευρευνάνται ότι μπορεί να κολλήσει κανείς και μέσω της σεξουαλικής επαφής και ότι υπάρχει πιθανότητα μα υπάρχουν τρόποι μετάδοσης που δεν γνωρίζαμε.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μόσιαλος είπε: «Πρέπει να έρθεις σε παρατεταμένη στενή επαφή για πολλά λεπτά για να κολλήσεις. Τα σταγονίδια τα οποία εκπέμπονται δεν μπορούν να πάνε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου. Μιλάμε για μεγαλύτερα σταγονίδια, όχι για μικρά όπως του κοροναϊού, μπορούν να παραμείνουν μέσα σε ένα δωμάτιο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θνητότητα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη, είναι 3 με 6% με το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής – στα επιβεβαιωμένα περιστατικά» σημείωσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας ότι «εκεί δεν υπάρχουν επαρκείς φαρμακευτικές και θεραπευτικές αγωγές και οι υποδομές της Δύσης».
Παράλληλα, ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε και για το εμβόλιο που ήδη υπάρχει, τονίζοντας ότι μπορεί να αποτρέψει τη νόσο. «Έχουμε το εμβόλιο, είναι 85% αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να χορηγηθεί στις 4 πρώτες μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν χορηγηθεί μέχρι την 14η μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα να μην αποτρέψει όμως τη νόσο» ανέφερε.
Οχι στον οριζόντιο εμβολιασμό
Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού στην Ελλάδα, Μαρία Θεοδωρίδου, διαφωνεί με την πιθανότητα οριζόντιας προληπτικής χορήγησης στον πληθυσμό του εμβολίου της -εκριζωμένης από το 1980- νόσου της ευλογιάς. Πρόκειται για το μόνο εμβόλιο που φαίνεται να έχει προστατευτικά αποτελέσματα απέναντι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.
Από την μεριά της η κ. Λινού, αναφορικά με το εμβόλιο της ευλογιάς που γινόταν μέχρι το 1980, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ,η κ. Λινού υπογράμμισε ότι όσοι το έχουν κάνει προστατεύονται και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.
Όπως είπε «δεν έχουμε πλήρη ανοσία, αλλά φαίνεται ότι προστατεύει», προσθέτοντας ότι «θα ήταν φρόνιμο η Ελλάδα να προμηθευτεί εμβόλια από τις ΗΠΑ».
Παράλληλα, το ευρωπαϊκό CDC ετοιμάζεται να συστήσει το εμβόλιο αυτό για την προληπτική ανοσοποίηση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.