Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία είναι πρώτες στα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς με 90, 84 και 58 κρούσματα αντίστοιχα. Ο χάρτης αυτός που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τα κρούσματα παγκοσμίως, αναφέρει και τα ύποπτα κρούσματα που καταγράφονται με τα περισσότερα να εντοπίζονται στην Ισπανία αυτή τη στιγμή και πρόκειται για 55.
Η χώρα μας δεν έχει κανένα ούτε επιβεβαιωμένο ούτε ύποπτο κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Οι γείτονες Ιταλοί ωστόσο έχουν πλέον 9 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δύο ακόμα ύποπτα για αυτό είναι σε επαγρύπνηση και τα δικά μας νοσοκομεία με οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τα κρούσματα πλησιάζουν τα 300.
Αναλυτικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι και το πρωί της 27ης Μαΐου είναι:
Βρετανία: 90
Ισπανία: 84
Πορτογαλία: 58
Καναδάς: 26
Ολλανδία: 12
Ιταλία: 9
ΗΠΑ: 9
Γαλλία: 7
Βέλγιο: 6
Tσεχία: 5
Ελβετία: 3
Σουηδία: 2
Αυστραλία: 2
Δανία: 2
Σλοβενία: 2
Iσραήλ: 1
Aυστρία: 1
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 1
Ο χάρτης σε πραγματικό χρόνο
«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται στην Ευρώπη αλυσίδες μετάδοσης, χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Δύση ή την Κεντρική Αφρική, όπου η νόσος αυτή είναι ενδημική», αναφέρει το ECDC. Σε κάθε περίπτωση ο ΠΟΥ έχει τονίσει ότι η νόσος μπορεί να εμποδιστεί αλλά έχει ζητήσει από τα κράτη να βρίσκονται σε επιφυλακή για να εντοπίζουν τα περιστατικά αλλά και να τα παρακολουθούν καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ο ιός έχει βρει νέους τρόπους μετάδοσης. Για την ώρα όπως έχει ανακοινωθεί δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να μεταλάσσεται γεγονός το οποίο είναι αρκετά καθησυχαστικό.
Έρχονται και διαγνωστικά τεστ για την ευλογιά των πιθήκων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση έρευνας και ανάπτυξης για να προσδιορίσει τις προτεραιότητες για την εξεύρεση διαγνωστικών τεστ, εμβολίων και θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων.
Πλεύρης: Εμβόλια θα πάρουμε αν χρειαστεί
«Εάν χρειαστεί και η χώρα μας θα παραγγείλει μία παρτίδα εμβολίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο άτομα τα οποία έχουν εκτεθεί, έχουν υπάρξει δηλαδή στενές επαφές με άτομο το οποίο έχει εκδηλώσει αυτά τα συμπτώματα» έχει δηλώσει από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Όπως εξήγησε αφορά πολύ μικρό αριθμό ατόμων ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γεγονός το οποίο έχει ήδη ξεκαθαρίσει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών «Άρα αφορά πολύ περιορισμένο πληθυσμό, δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας διότι η δυνατότητα που δίνεται είναι ότι αν εκτεθείς τότε μπορείς να εμβολιαστείς για να το αποτρέψεις».
Όπως είχε εξηγήσει: «Οπότε μιλάμε για πολύ περιορισμένους εμβολιασμούς, είναι δηλαδή ένας εμβολιασμός που είναι πολύ κοντά και στην αντιμετώπιση προληπτικά, εάν τυχόν εκτεθείς. Δεν μας έχει δώσει μέχρι στιγμής δείγματα σοβαρής μετάδοσης, δηλαδή ακόμα και στις στενές επαφές θα υπάρξει μία μελέτη που θα γίνει τώρα που δείχνει ότι ένας στους πενήντα κόλλησε από πολύ στενή επαφή» είπε και συνέστησε προσοχή στην πολύ στενή επαφή».