Την παρέμβαση του Υπ. Υγείας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, ζήτησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθήκων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και τήρηση του νόμου σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και να γίνει άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 130 και πλέον σκευάσματα για τα οποία, όπως αναφέρεται, δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην Ελληνική αγορά.
Εξάλλου, για τις Φαρμακαποθήκες η ρίζα των ελλείψεων δεν εντοπίζονται στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τον κλάδο.
Σύμφωνα με τις φαρμακαποθήκες, οι αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά εντοπίζονται στο στρατηγικό και συστηματικό υποεφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες, καθώς και στα προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε χώρες της Ασίας.
Οι ελλείψεις φαρμάκων που έρχονται
Στα φάρμακα που αναμένεται να παρουσιάσουν έλλειψη τους επόμενους μήνες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Σκυλακάκης εκτιμώντας ότι πρόβλημα θα υπάρχει σε τρεις κατηγορίες.
«Σε κάποια αντιβιοτικά, κυρίως σε όσα έχουν τη βάση τους στην δραστική ουσία αμοξυκιλλίνη. Επίσης κάποια σκευάσματα νέας γενιάς για τον διαβήτη και σε σκευάσματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στα δύο από αυτά τα τρία, αιτία των ελλείψεων είναι ο ελλιπής εφοδιασμός, ενώ για την τρίτη κατηγορία ευθύνεται το γεγονός ότι η παραγωγή της δραστικής δεν έχει επαναπατριστεί στην Ευρώπη», υποστήριξε.
Εκτίμησε, δε, ότι το πρόβλημα με τις δραστικές ουσίες θα πάρει τρία χρόνια να ομαλοποιηθεί. «Η Ευρώπη θα ξαναποκτήσει παραγωγή δραστικών, αν όλα πάνε καλά και με τη συμβολή της Κομισιόν, στο τέλος του 2025», συμπλήρωσε.
Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου δεν υπάρχει πρόβλημα ελλείψεων σε εξειδικευμένα σκευάσματα, αλλά σε φάρμακα μαζικής χρήσης, τα οποία όμως δεν εξάγονται.
Παράλληλες εξαγωγές
«Αγκάθι» για τις φαρμακαποθήκες είναι η απαγόρευση φαρμάκων με μεγάλα αποθέματα στην Ελλάδα. «Αν προστατεύεις την εξαγωγή τέτοιων φαρμάκων ουσιαστικά προστατεύεις τα συμφέροντα του παραγωγού και όχι τη δημόσια Υγεία» υποστήριξε ο κ. Σκυλακάκης.
Προειδοποίησε, δε, πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Τα μέτρα άρσης πρέπει να είναι αύριο, ή μεθαύριο. Θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα χάσουν τη δουλειά τους άνθρωποι οι οποίοι δεν φταίνε», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως υποστήριξαν βρίσκονται σε υπερεπάρκεια τουλάχιστον 90 σκευάσματα από τα 280 τα οποία τελούν υπό απαγόρευση, ενώ σε άλλα 54 υπάρχει πληθώρα αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων. «Μόλις χθες ο ίδιος ο Υπ. Υγείας σε δηλώσεις του προσδιόρισε τον αριθμό των ελλείψεων ανά την επικράτεια σε 150 προϊόντα», αναφέρουν.
Φαρμακαποθήκες vs ΕΟΦ
Στο στόχαστρο του Συλλόγου των Φαρμακαποθηκών, βέβαια, βρέθηκε ο ΕΟΦ, τον οποίο καταγγέλλουν για «ανυπαρξία και παντελή αδυναμία ελέγχου της αγοράς, με συνέπεια να αναγκάζεται να υιοθετεί ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί δήθεν ελλείψεων από συνδικαλιστικούς φορείς. Συνεπεία τούτου, ο οργανισμός οδηγείται σε ατεκμηρίωτες αποφάσεις που εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα και αφήνουν έκθετη την χώρα στην ΕΕ».
Σύμφωνα με την Ειρήνη Μαρκάκη Γενική Γραμματέας του Συλλόγου, το υπουργείο Υγείας πρέπει να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα τα οποία είναι σε έλλειψη θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, η οποία θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται από την ΗΔΙΚΑ. «Κι από κει το Υπουργείο θα πάρει και τις απαραίτητες πληροφορίες για το πως πρέπει να ενεργήσει στο μέλλον όσον αφορά σ' αυτά τα “δύσκολα” φάρμακα», συμπλήρωσε.